Spiritualiteit in NL

Spiritualiteit in Nederland


Vanaf 2010 is er inNederland een veel grotere belangstelling voor spiritualiteit als voor die periode.New age winkeltjes worden populairder en de vraag naar spiritualiteit is groeiende.

Nu zie je veelal dat de eigenaren van de betere winkeltjes, zelf vanuit hun liefhebberij een winkel zijn begonnen. Ik heb zo al vele interesaante mensen ontmoet die van hun hobby hun beroep hebben kunnen maken.
Maar ook in de Sauna's en welnesscentra worden Vedische tradities hoe langer hoe populairder. Ik heb ook daadwerkelijk meegedraaid in een Welnesscentrum in Wijchen en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van hun intentie. De info is nogal basic en gesimplificeerd, maar bij wie is dit niet die begint te werken met de Vedische tradities?

Het leuke van Nederland is de hoeveelheid aan stromingen, die in alle vrijheid hun overtuiging kunnen beleven, waardoor ik in de loop der jaren veel vrienden heb gekregen uit andere richtingen. Hier onder is een overzicht van spirituele objecten die ik hier in Nederland heb verzameld.


Als eerste natuurlijk mijn kerissen en tombaks uit Indonesiƫ, meegenomen door de Indo's na 1950.Mijn Wicca objecten, het Wicca en Vrijmetselarij werd met name in Bandung veel beoefend door de daar wonende Europeanen, Bandung in de koele bergen was een bolwerk van Europeanen. Het Wicca heeft veel overeenkomsten met de Javaanse traditie het Kejawen, waarbij ook een mistieke dolk word gebruikt de Athame. De Athame had een zwart handvat, de Boline een wit handvat. Samen met de Roemer, de groene bekers werden ze gebruikt tijdens Wicca rituelen die net als het Kejawen ook de 5 elementen gebruikt. Antieke Wicca objecten van voor 1950 zijn heel zeldzaam. Deze set is meer dan 100 jaar oud.
De Athame rechts is door een Engelse Wicca meester speciaal met de hand gemaakt en geruild tegen een keris.De Thaise embrios links komen uit het Ajuthaja klooster in Thailand. Deze embrios, Kuman Thong, zijn voor de bescjherming van het huis en moeten gevoed worden met eten en speelgoed.

De schedel rechts komt van de Ifugao in de Philipijnen die deze schedels gebruikte om het kwade uit huis te houden.Voodoo objecten gekregen van een goede vriend, Andy van Leerdam, helderzienden en waarzegger. De poppetjes zijn echt oud en worden eigenlijk gebruikt voor healing.
De bokkenschedel komt van een zijtak van de Voodoo, de variant uit Jamaica. Het was een hele zoektocht waarbij de nederlandse specialist van Voodoo Maria van Daalen het antwoord vond.Een originele Boeddhistische offer schaal uit Indonesiƫ van het Boeddhistisch klooster bij BandungGraveyard dust, een veelgebruikt spiritueel hulpmiddel van Azure Green uit CanadaDiverse objecten uit de Himalaya, voornamelijk de Phurba en Vajra.

De Phurba's zijn Boeddhistische dolken die ook voor energetisch werk worden gebruikt.Schedel op varkens schedel met wat de Ifuago noemen "lucky stones" aan de zijkant. Deze objecten werden gebruikt om het negatieve af te schrikken. Dit zijn ook ideale geestelijk versterkers, als je dit kunt begrijpen....Diverse Vedische objectenmet links een originele Tibetaanse Stupa, gekregen van goede vrienden Margriet Hochstenbach en Bert van Ingen.
Het Boeddhabeeld heb ik gekregen van de vrienden en colega's van Hoenderloo.
Dan is links nog een lotus brander of kleine tempel
En rechts een Indonesische Shivling.Twee afrikaanse waarzeggers maskers en een verzameling Indonesische dolkenToen de muur viel ben ik direct naar het oostblok gegaan en heb daar een partij originele oude Ikonen gekocht.


Links een Afrikaans doden masker, voor een klein paspoort masker van goede vriend en Shamaan Stefan Wils.