Indonesische Spiritualiteit, energie uit de kosmos

Eigen kerissen en pusaka's.

Mijn eigen pusaka kerissen

Mijn oude Mandir in  mijn vorige huis
Als laatste een klein hoofdstuk over mijn eigen kerissen. Uiteraard zijn mijn gekregen pusaka's mijn belangrijkste kerissen, maar van spirituele pusaka's en Madurese kerissen gaat mijn hart toch ook wel harder kloppen.
Ik hou van de krachtige uitstraling van Madurese kerissen. 
Spirituele kerissen zijn aan de andere kant de meest onbegrepen kerissen groep, met hun heel fraaie vormen en hun minimalistisch pamor is het gewoon abstracte kunst. Ik vind de spirituele kerissen persoonlijk de mooiste kerissen.Ik ben niet echt een verzamelaar, ben ook niet opzoek naar nieuwe kerissen zoals sommige kennissen die iedere dag de stand van zaken op internet bijhouden. Maar als een fraaie keris op mijn pad komt zal ik hem ook niet afwijzen. Ik heb dan ook maar een kleine 10 kerissen die ik gebruik.

Ik hou van 'mannelijke' kerissen, eenvoudig en abstrakt van vorm, zonder alteveel poespas en bling bling. Het onderstaande blad is een mooi voorbeeld van een eenvoudig strak blad. Niet teveel frutsels, gouden mendak, edelstenen of ivoren handvat. Ik kan er echt van genieten van de super mooi aangeklede kerissen, de super gedetailleerd gestoken handvatten en gouden ornamenten!!!! En dat is natuurlijk ook het mooie aan deze hobby, al die verschillende smaken en vormen... Als een statie keris op mijn pad komt zal ik hem zeker niet afwijzen, maar persoonlijk hou ik van de meer abstracte kerissen. De kerissen met een strak en duidelijke vorm.

Het gaat in eerste instantie om het blad. Dat is een keris, niet meer.....en niet minder....Eigenlijk heb je drie soorten kerissen:

1 De jimat kerissen, de talismans, de kleine kerissen die gedragen kunnen worden en die bescherming geven aan de eigenaar.

2 De normale kerissen, de Ageman kerissen. Deze kerissen die helpen bij het aardse bestaan, die geluk geven, het werk vergemakkelijken. Dit zijn ook de kerissen die in de oude dagen gedragen werden of gedragen worden tijdens bruiloften. Dit zijn de kerissen met mooi pamor en nog mooiere aankleding.

3 De spirituele kerissen, de Tajuhan kerissen. De spirituele kerisen zijn de kerissen die je opbergt en koesterd en niet zomaar tevoorschijn haald. De kerissen hebben wel een aankleding die iets over de inhoud verraad, maar je hebt een beter oog en gevoel nodig om deze kerissen te begrijpen. Bij keuze van het metaal is niet het maximaal kontrast in het pamor de keuze, maar een zo spiritueel mogelijke keuze. Het pamor is daarom niet goed zichtbaar en is erg lastig te etsen omdat het pamor maar even getoond word. Iets te lang door etsen en de hele keris is zwart, kelengan.

Ik wil wel graag een keris van iedere groep hebben, zodat ik de energie van kerissen optimaal kan gebruiken. Een keris is een guna van Shiva. Shiva heeft 5 guna's die alle elementen van onze kosmos vertegenwoordigen. Dit is onderandere uitgebeeld in de 5 spaken van een Vajra.De 1e goena is ruimte, ruite of tijd vertegenwoordigd door het geluid Ohm of het geluid van de Ghanta.
De 2e goena is lucht vertegenwoordigd door de rook van wierook.
De 3e goena is vuur
De 4e goena is water
En de 5e goena is aarde.

Dit zie je ook terug in de originele 5 daagse kalender van Java de Passaran.Zo vertegenwoordigd de keris ook een van de 5 goena's van Shiva


(Vertaling: De Rejeki groep, air betekend water; de Singkir groep, angin betekend wind; de Rekan groep, api betekend vuur; de keleng groep, bumi betekend aarde en de Rajah groep, aku jagad betekend ik ben de cosmos.)


De eerste groep zijn de kerissen van het element ruimte of tijd, Rajah, de spirituele kerissen in het centrum.
Dan de tweede groep, de kerissen van het element lucht, de Singkir kerissen, de kerissen met de uitgaan de energie op rechts.
De derde groep zijn de kerissen van het element vuur, de Rekan kerissen, de kerissen waarbij de aura van de keris zich vermengd met jou aura en dus iets doet met je karakter, uitstraling etc.
De vierde groep zijn de kerissen van het element water, de Rejeki kerissen De kerissen die staan voor onze levensloop. Deze kerissen zijn eigenlijk aardse kerissen die ons helpen bij het aards bestaan. Zaken zoals geluk, werk, rijkdom etc zijn allemaal dingen die onder de invloed vallen van deze kerissen.
Als laatste heb je de kerissen van het element aarde, de keleng kerissen. Deze kerissen absorberen negatieve energie en geven vooral bescherming tegen negatieve invloeden. Ze staan ook voor vernietiging van het bestaande zodat er oets nieuws uit kan ontstaan.

Deze 5 elementen van Shiva zie je ook terug in de Nawa Sangka, het Javaans spiritueel kompas met in het midden de Rajah kerissen, rechts de Singkir kerissen, onder de Rekan kerissen links de Rejeki kerissen en boven de Keleng kerissen.
  Mijn favoriete kerissen volgens het javaans spiritueel kompas zijn:element aarde

                                  
element water                        element ruimte                         element lucht


element vuur

Met deze 5 kerissen heb ik een levenslange band.
In het centrum is dat Kyayi Nji Blorong als vertegenwoordiging van het element ruimte
Rechts met element lucht is het Kiayi Bahai Hidup
In het zuiden met als element vuur mijn favoriete pusaka Senang Hati
Op het westen met als element water Nenek
En in het noorden als vertegenwoordiging van het element aarde Kiayi Cemeng.

Als zesde is een klein sajen kerisje welke ook tot mijn eigen pusaka's behoord.


De andere kerissen zijn wat korter in mijn leven.....en kunnen, als ze willen, verder.Mijn 8 eigen pusaka kerissenLemari Keris Pusaka. Dit is mijn tempat keris, mijn mandir, huis tempeltje. Kerissen moeten altijd boven de hoofden van de mensen bewaard worden, op een schaduwrijke plek en afgesloten om de energie te beschermen.


Op de achtergrond staat van links naar rechts een vrouwen keris, een offer/bescherm keris en een keris picit.
Op de bodem staat van l nr r, een Indonesische zilveren wierookbrander met een kwarts op de top, een geladen 'zwarte' lingam steen, een Braman Ghanta uit Indonesié, mijn ringen met Batu's waaronder een heel oude Suleiman steen en achter aan de buitenkanten twee Kuman Thong, foetussen uit de Boeddistische Ayutthaya tempel. Overigens heb ik via insiders begrepen dat deze in Thailand Look Krok heten!
Lemari keris pusaka
Mijn pusaka kerissen.


Als eertse mijn pusaka kerissen, daarna de kerissen die slechts tijdelijk op mijn pad zijn gekomen.
_______________________________________________________________________________________________________

Kiayi Senang HatiAls eerste mijn belangrijkste pusaka Kiayi Senang Hati


Een gekregen erfstuk. Een keris die een aura geeft van begrip en inzicht met goede kontaktuele eigenschappen. Tevens ook een beschermende keris voor huis en gezin. 

De schede heet in Madura Ladrang Nongko.

 
Een hele krachtige beschermende Madurees die alom aanwezig is. Ik heb hem voelen trillen en als er gestommel in huis is dan heeft 'meneer' honger....


Het pamor word hier in Nederland Ron Genduru genoemd, ik noem het Mayang Mekar, het duidelijkst te zien onderaan het bladIn 2013 liet mijn dochter perongeluk Senang Hati op de tafel vallen.....het handvat viel in vele puzzelstukjes uit elkaar.
Ik zal het gebroken handvatje NOOIT wegdoen, maar een nieuwe moest er komen. 5 jaar heb ik gezocht op alle websites, mooie topstukken kwamen voorbij waarbij de fraaiste een ivoren Donoriko handvat was. Ik vond dat het handvat wel de status van de eigenaar moest uitbeelden. Ik ben geen koning of prins, dus een normaal ingetogen fraai handvat wat klopt met de uitstraling van de keris. Tot ineens een handvat voorbij kwam.....


Dit type handvat heet op Madura Janggelan.


_______________________________________________________________________________________________________
Kiayi Nenek

Kiayi Nenek, een pracht van een Madurese Rojo Gondolo keris.Deze mooie oude pusaka keris heeft hele mooie kontrast in het pamor, nog eens versterkt door het gladde oppervlak van het blad. Een meditatie keris die dromen versterkt en hulp geeft bij het aardse leven.

Mooi ivoren handvat met de typisch Madurese versieringen


_______________________________________________________________________________________________________
Kiayi Nji Blorong


Kiayi Nji Blorong

Kiayi Nji Blorong is een gekregen pusaka.Nji Blorong is een figuratieve keris. Veel goden hebben hun oorsprong in het Javaans Hindu Boeddhisme, maar Nji Blorong is een typisch Javaanse Godin, Godin van de zuidelijke zee en godin van alle spirits. Dus ze is de brug tussen het aardse en de goden , maar ook een brug naar je voorouders.Veel mensen die deze pusaka voor het eerste zien denken dat het geen gesmede gelaagde keris is. Zeker met een Godin als Nji Blorong is het belangrijk dat er geen negatieve energie in de keris kan komen. 


Heel fraai afgewerkt met  gouden accenten

_______________________________________________________________________________________________________
Kiayi Bahai Hidup

Kiayi Badai HidupFantastisch mooie pelet houten keris


Kiayi Badai Hidup is een gekregen pusaka.
Kiayi Badai Hidup is een heel krachtige spirituele keris met geen zichtbaar pamor en een tekening van haren over de gehele lengte van de keris. Dit is een echte magiër keris met vele beschermende kwaliteiten.  De keris heeft onder het handvat mensen haar, vermoedelijk van een van de vorige eigenaren of van de empu.

Het type schede heet Ladrang Sukun.

Een prachtig blauw zwarte wilah.

Een hele fijne energetische keris die altijd klaar staat voor zijn eigenaar en kracht geeft tijdens onenigheden. Deze keris versterkt ook visualisaties. Als je goed naar het blad kijkt zie je bijna hoe alle energie van de keris naar de punt toe word gestuwd. Als mijn huis in brand zou zijn en het vuur moet worden tegengehouden dan zou ik deze keris gebruiken.
___________________________________________________________________________________________________

Kiayi Cemeng

Kiayi CemengKiayi Cemeng is een pusaka verkregen door Mas Kawin en is altijd als pusaka gebruikt door een 'Indische schoonvader'
Dit is een van mijjn favoriete Pusaka's. De vorm van de dapur is echt subliem en dat in kontrast met het zwarte blad. Deze keris heeft de eigenschap negatieve energieën te absorberen om daarna nieuwe kansen te laten ontstaan.Mooie kaju pelet keris met een pracht van een blad.Een echt hele mooie wilah!!!


________________________________________________________________________________________________________
Kiayi Angin, mijn sajen keris


Kiayi Anging

Kiayi Angin is ondanks zijn Balinese aankleding een typisch Madurese amulet keris die de eigenaar bescherming geeft. Het is deze keris die me bescherming geeft tegen allerhande negatieve invloeden... Het pamor motief is Adeg Papat.Het amor motief bestaat uit 4 parallel liggende strepen
Aan de bank te zien echt al een oude foto van mijn jimat.Deze Sajen is even op reis en komt wel weer terug, karma....
Nog een fantastische patrem is deze keris, Kiayi Pandawa LimaKiayi Pandawa Lima is verkregen door mas kawin maar is eigenlijk geschonken. Een werkelijk fantastische sajen die als mistieke kracht de wijsheid van de Pandawa broers vertegenwoordigd. De Pandawa broers zijn de helden uit het Mahabarata epos, een van de basis boeken voor Hindu's en Boeddhisten. De Bagavat Gita is een samenvatting van de Mahabarata.Deze kleinere "geluks" kerissen word in Java ook wel Patrem keris of jimat keris genoemd.

Als je kijkt met hoeveel zorg de handgemaakte pendok is bewerkt dan zie je al hoe belangrijk deze pusaka voor de eigenaar was.
______________________________________________________________________________________________________
Kiayi Nouk


Kiayi Nouk is een pusaka verkregen door mas Kawin maar is eigenlijk geschonken. Deze keris is een van mijn favoriete kerissen. Een werkelijk waar prachtige levende spirituele keris. Ik hoef maar in de buurt van deze keris te gaan slapen en de dromen komen...en ze kloppen ook meestal!!!
 


Toen ik de keris amper een uur in huis had was ik begonnen met het oppoetsen van het hout van deze keris, ik viel toen op de bank in slaap met de keris op tafel en direct kreeg ik een droom waarbij de keris zich bekend maakte. Een week later het zelfde.

Deze keris heeft ook nog als extra kwaliteit dat hij de ongemakken, die bij ziektes horen, weg haalt, en de natuurlijke eigenschap van het lichaam om te herstelen verbeterd.

Kiayi Nouk is hier de bovendste keris, de onderste keris is Pien.Er is eigenlijk nog wel een byzondere keris.....maar het lukt gewoon niet om een normale foto van deze keris te maken....

Konstant is er iets, of de foto's zijn niet scherp, wat ik ook probeer, dan is de battery leeg, toen waren de batterijen vol toen was de keris weg!
Dan weer alleen maar onscherpe foto's, lens schoongemaakt, nog steeds onscherpe foto's
Volgende dag, camera weg, waren mn dochters op pad met de camera.
Volgende dag, alle foto's lukken alleen de foto's van 'mevrouw' weer niet.
Volgende dag alles ok, en toen kwam er onverwachts bezoek.
Volgende dag stond alles klaar en toen was de sd kaart vol.........

Na 2 weken geef ik het op,  haar naam is:

Kiayi Pien en zo lukt het wel om n foto van mevrouw te maken...


Tsja!!!Tombak uit de Keraton van Yogjakarta

Kiayi Pelindung
Kiayi Pelindung is de originele slaapkamer Tombak van de Sultan van Yogjakarta.

Een tombak heeft een veel grotere ceremoniële waarde als een keris. Het grootste heiligdom van de keraton van Yogjakarta is een tombak!De kerissen die tijdelijk met mijn levenspad meelopen.Mijn  normale kerissen, de Ageman Kerissen

Normale kerissen zijn eigenlijk geluksamuletten. De energie van deze kerissen moeten ons aards bestaan hier vergemakkelijken.
Dit zijn ook de kerissen met aangepaste fraaie aankleding, mooi afgewerkt met meestal fraai pamor. Dit zijn ook de kerissen die bij traditionele klederdracht gedragen word en getoond worden aan liefhebbers._________________________________________________________________________________________________________
Kiayi Kursus KeemasanKiayi Kursus Keemasan is ook een Madurese keris met als doel het vergemakkelijking van het aardse bestaan. Deze keris staat voor geluk en bescherming.
Kiayi Kasar

Deze kerissen worden gedragen door Madurese huurlingen, de Barisan Chakra Madura kerissen. Deze kerissen werden aangepast aan de opdracht zoals hier de aankleding van het koningshuis van Solo. Maar Madurezen waren ook huurlingen voor Nederland. Hieronder de vlag van de Madurese huurlingen voor Nederland, de Barisan Chakra Madura met 4 oorlogs kerissen, kerissen met beschermende pamor tijdens oorlogen, pamor Along2 en de kepala Matjan, de tijgerkop.


______________________________________________________________________________________________________

Kiayi Rasa Seneng


Zo kreeg ik op een middag een mailtje van een heer die via deze website kontakt zocht en een keris wilde verkopen. Ik vroeg of hij een foto wilde sturen, ik was gelijk in de ban van deze keris... Wat een pracht van een pusaka. Heel energiek, maar wat wil je als de cicak, ganja, vast zit aan de wilah. 


Onderaan in het blad zijn tekens in het Kawi gegraveerd en   :73:______________________________________________________________________________________________________
Kiayi Orang DudukKiayi Orang Duduk is een typisch Madurese keris, groot zwaar en duidelijk. Het pamor is een heel populaire pamor soort de Kulit Semangka. Maar er staat een 8 op refererend aan de eeuwig durende energie en een orang duduk, een zittende man. Dit is dus eigenlijk ook een spirituele keris, een meditatie keris , een Rojo Gundolo keris.
Als deze tekeningen in het pamor spontaan ontstaan, en niet met opzet gemaakt zijn zoals de vooropgestelde pamor motieven, dan word dit gezien als een teken van de goden en word heel erg gewaardeerd.
De orang duduk, een mediterende man. De spirituele waarde van deze keris komt door de orang duduk dan ook overeen met de kerissen met dapur: putut kembar. De kerissen met een mediterende man onderop het blad.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
Kiayi Watu LawasKiayi Watu Lawas is mijn oudste keris. Een vol meteoriet Majapahit keris met een wel heel krachtige energie> Een genot om om je heen te hebben. Een keris die de kosmische energie aantrekt als een magneet...______________________________________________________________________________________________________
Kiayi Selamet

Kiayi Selamet

Selamet is een keris Yogjakarta op mijn pad gekomen door Mas Kawin via R. de Rooy. Een hele fraaie helpende pusaka keris met een krachtig aura!


Een Pandawa Lima keris met gekompliceerd pamor pedaringan kebak.Let ook op het scherp en mooi diep uitgestoken zilveren pendok.Wij hadden vroeger ook een soortgelijke keris in de familie. Ik vind het dan ook mooi om met deze keris te werken.

Ook deze keris begon zich heel rustig te laden toen ik begon met sajen. De spirit houd van alle elementen, en vooral van lekker eten, wierook, etherische-olieën, bloemen, zoet fruit etc... en een hoop aandacht!!!!
(waaaduh, lijk wel Indo dese!!!)_______________________________________________________________________________________________________

Kiayi Untuk Banyu
Kiayi Untuk Banyu is een pusaka verkregen via Mas kawin. Dit is een mooi voorbeeld hoe je een keris tegen het lijf loopt. In eens kwam de eigenaar met dit blad, ik was daar voor iets totaal anders, te voorschijn en haalde deze keris uit een doek. Eigenlijk ging het enkel om het blad, de schede is nieuw en mendak en handvat ontbraken. " er zat een gouden selut met diamanten op het blad"....Ik ben eerst op zoekgegaan naar een passen handvat en mendak en toen begonnen met Sajen. Rustig, stukje bij beetje kwam de energie in de keris terug en ontpopte zich een wel heel byzondere Madurese keris. Niet alle kerissen beginnen zich te laden na het Sajen....Een bijzondere Keris die het aardse bestaan helpt vereenvoudigen zoals het verdienen van de kost en omgang met andere mensen.Als naam heb ik maar de naam van het pamor type genomen omdat de originele naam niet bekend is.Fantastische gemaakt pamor en een vol energieke keris hier berdiri op de tafel.

________________________________________________________________________________________________________Mijn Spirituele Kerissen, de Tajuhan kerissen.Ik ben echt gek van spirituele kerissen. Spirituele kerissen zijn de kerissen met mystieke krachten, kerissen met energieën die volgens de normale natuurkundige wetten van onze dimentie niet te verklaren zijn. De kerissen waar een spirit inzit of spirituele kwaliteiten vergroot. De Kerissen die de eigenaar magische krachten geeft.


Deze kerissen hebben allemaal een byzonder geballanceerde dapur, zijn heel vakkundig gemaakt en hebben een typisch grijs, grijs-blauwe tot zwarte kleur en zijn ware abstracte kunstwerken!!!

Spirituele kerissen zijn soms figutatief van vorm en pamor, zoals bijvoorbeeld de Naga kerissen, en soms abstrakt. Mijn voorkeur gaat uit naar de abstracte kerissen...

Dit zijn ook de kerissen die meestal goed opgeborgen blijven en niet getoond worden!


_______________________________________________________________________________________________________
Kiayi Darah Mas

Kiayi Darah Mas

Kiayi Darah Mas is een goed voorbeeld van een spirituele Keris verkregen via Mas Kawin, maar is eigenlijk geschonken. De aankleding met zilveren handvat veraad eigenlijk al de waarde van de keris. Het pamor met de abstracte stukken en het heel fraai gesmede dapur is echt top. Een zware wilah met een mooi grijs blauwe kleur.Dit is een hele krachtige keris die de spirituele kwaliteiten van de eigenaar versterkt en zelfs magische eigenschappen geeft aan  geeft aan de eigenaar.
Zilveren Madurese handvatten zijn heel zeldzaam.

Pracht keris met een hele krachtige uitstraling.Het symbool van de Madurese vechters is de Kapala Matjan en de Keris Pusaka. De onderstaande vlag was het symbool van de Madurese vechters voor Nederland.
Het handvat van een keris verteld veel over de eigenaar, en heeft het handvat de vorm van een Kepala Matjan, een Tijgerkop, dan is de eigenaar een grote vechter.
De tijger word in heel Azië gezien als het symbool van dapperheid en tact. De tijger is volgens de Vedische traditie namelijk het voertuig en dus ook het symbool van Durga, de godin van de oorlog en een van de 3 vrouwen die gekoppeld zijn aan Shiva.Het handvat ziet er zo lieflijk uit met al die vredige bloem motieven maar is eigenlijk een gestyleerde Kepala Matjan

Madurese kerissen zijn buiten hun spirituele waarde ook echte messen en kunnen absoluut gebruikt worden in gevechten. Tijdens Tjarok, de gevechten om de eer, word nog steeds het typisch Madurese wapen de Celurit gebruikt. Hieronder is een Celurit, het echte vechtwapen van de Madurezen.

_______________________________________________________________________________________________________
Kiayi Lidah Apih

  
Kiayi Lidah Apih, een hoge Solo kerisKiayi Lidah Apih is verkregen via Mas Kawin, maar is eigenlijk geschonken.
Kiayi Lidah Apih is een top spirituele Solo keris met dat typisch blauwe grijze blad en een werkelijk fantastische pamor tekening die een uitbarstende vulkaan voorsteld. Bovenaan het blad lijkt de rook van de heilige berg, de gunung Merapi omhoog naar de tip van het blad te dwarrellen. Een heel spirituele keris die de eigenaar ook magische kwaliteiten geetf, een tovenaars keris...
Heel fraai abstract blad, top smeedwerk en een fantastische tekening op het blad, abstracte kunst ten top!
Let ook op hoe abstract de vulkaan is gesmeed op het blad, met een doorbroken sogokan die de erupterende vulkaan moet voorstellen.
________________________________________________________________________________________________________
Kiayi Kurusoli

Kiayi Kurusoli

Kiayi Kurusoli is een keris verkregen via Mas Kawin maar is eigenlijk geschonken.
Een pracht van een spirituele keris met alweer dat typisch grijs blauwige blad. Een heel mystieke keris die ook magische eigenschappen geeft aan de eigenaar. Dit is een zwaar blad met fantastische dapur en een heel sublieme tekening.

De luk lopen echt spannend naar de tip toe, er zit zelfs een versnelling in.

Let op, dit is een Madurese keris met een Madurese schede die op Madura Gabilan Jawa type word genoemd! Een heel mooi vormgegeven wilah met soepel lopende luks!!!Echt een heel byzondere pusaka.
_________________________________________________________________________________________________________

Kiayi Sangat Berharap

Kiayi Sangat Berharap

Kiayi Sangat Berharap is een gekregen pusaka. Ondanks de Solo aankleding is dit ook een Madureze keris.
Kiayi Gangat Berharap is een grote zware keris gemaakt van dat typische grijs blauwe metaal. Een bruut krachtige spirituele keris die grote spirituele krachten geeft aan de eigenaar.Een moeilijk te etsen blad vooral omdat het hier gaat om het maximale kontrast en niet de optimaal donkere kleur. Hij verliest zelfs aan kracht als je deze keris te donker etst.______________________________________________________________________________________________________

Kiayi Semangat Pelindung

Kiayi Semangat Pelindung

Kiayi Semangat Pelindung
Kiayi Semangat Pelindung is verkregen via Mas Kawin en bracht ongeluk bij de vorige eigenaar. Deze keris geeft een soort van beschermende aura om je eigen aura heen. Een keris tegen zwarte magie en geest verschijningen.
Toen ik de keris kreeg was hij heel erg vet. Met lauw water en ontvetter ben ik teon bezig gegan de keris droog te maken omdat de Isi stikt als hij geen lucht krijgt. Toen ik de keris een tijdje later weer pakte was het blad weer vettig.... Weer de keris met lauw water en ontvetter schoongemaakt en droog opgeborgen. Toen ik de keris een tijdje later weer pakte was hij alweer vettig!!!Een grote zware Noord Javaan.

Krachtige pusaka met een heel zeldzaam pamor met de naam Rajeg Wesi. (Dank je Bert!)
______________________________________________________________________________________________________________

Kiayi Siwa Shakti

Kiayi Siwa Shakti

Kiayi Siwa Shakti is een gekregen Pusaka. Een heel zeldzaam mooi vormgegeven Wilah van dat blauw grijzig metaal.
Kiayi Shiva Shakti is een fantastische keris met een pamor lijn die vanuit de punt precies in de slurf van Ganesha terecht komt. Eigenlijk stroomt de pamor lijn als het geluid OHM door de Shiva Lingam met Ganesha als het product van Shiva en Parvatie.
Echt een top spirituele keris die je direct in kontakt brengt met de energieën van de kosmos; een spirituele antenne...

...en dan nog een spaarzaam stukje pamor op de Ganja...

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kiayi Tinggi Keleng


Kiayi Tinggi Keleng
 
Kiayi Tinggi Keleng is een keris verkregen via Mas Kawin van een oude KNIL militair die zichtbaar moete had met het afscheid van deze top keris. Dit is weer een spirituele keris die bescherming bied door negatieve invloeden bij de eigenaar te absorberen.
De vormgeging van de wilah is echt vakwerk in kombinatie van de zwart grijze kleur.De lijnen van de keris is absoluut abstracte kunst


_________________________________________________________________________________________________________

  Kiayi Lintang Manis


Kiayi Lintang Manis is verkregen via Mas Kawin van de zoon van een Nederlandse militair die deze keris heeft meegenomen. De keris is origineel maar miste het handvatje. Een bijzonder zeldzaam pamor met een beschermende aura._________________________________________________________________________________________________________________

Kiayi Sombro 
Kiayi Sombro is een gekregen pusaka. De naam Sombro komt van de vrouwelijke empu die met haar blote handen kerissen maakte. Tegenwoordig worden alle kerissen  picit Sombro kerissen genoemd, er is dus sprake van antonomasie. 
Sombro kerissen zien er iets afwijkend uit en zijn heel spirituele kerissen.
_________________________________________________________________________________________________________
Kiayi Mimpi2
Kiayi Mimpi2 is een pusaka verkregen door mas kawin. Ook op deze solo keris zijn de rookwolken weer te zien op het blauw grijze blad. De keris is zo zoals ik het gekregen heb, alles voelt goed behalve de mooie zilveren pendok! (Ik weet niet waarom.)
Oude Balinees, 


Dit is een echt oude Balinees. De Balinezen zijn meesters in het maken van antieke kerissen, maar deze Balinees is echt stok oud!!! Niet teveel bling bling wat nu blijkbaar de mode is met de nieuw gemaakte antieke Balinezen. Boeginese keris
Veel Boeginezen waren KNIL militair. Er zijn zo dus ook vele Bugineze kerissen in Nederland terecht gekomen.
Dit is een stok oude Buginees met nog stukjes heilig ijzer, wesi kuning, op de wilah.
__________________________________________________________________________________________________________Andere Pusaka's...


Een andere heel beschermende pusaka is Kiayi Cangkang. 

Kiayi Cangkang is een Tongkat, een soort van 'magische staf'. Het binnendste van een Tongkat is een tombak, een lans. Een Tombak heeft een veel grotere ceremoniële waarde als een keris, en word veel meer gebruikt als beschermer. Alle kerissen hebben een tombak als hun beschermer, maar een tombak is ook een beschermer van het huis, wijk, dorp of stad. 

De meest waardevolle pusaka van de keraton van Yogjakarta is bijvoorbeeld ook een tombak!

Een tongkat neem je mee als amulet voornamelijk ter bescherming van negatieve energieën.

Pracht van een 3 luk tongkat, afgewerkt met zilveren sluitstukken met als pusaka een pusaka tombak.

De Trisula is de andere pusaka die samen met de tombak de traditionele bewakers zijn van de kerissen. De Trisula is het symbool van Shiva omdat Shiva een trisula als wapen heeft.Nog een beschermende tombak pusaka uit Madura. Dit pamor type word veel gebruikt door militairen.


Ook een Kudjang is een Javaanse pusaka die bescherming en geluk geeft.


Een ander heel heilig wapen is de GadaDe Gada is een wapen wat kracht uitstraald. Het is niet alleen het wapen van de Dvarapala's, (Dvara = deur, Pala = wachter), de tempelwachters.

Maar ook het wapen van de zeer krachtige Bima, de reus van de Pandawa broers, het wapen van de zeer krachtige Hanuman uit de Ramayana en het wapen van Vishnu!

Dit is een heel fraaie antieke Gada...


Werkelijk waar heel mooi afgewerkte en gedetailleerde kop


Andere pusaka's zijn ook nog de Ghanta
Brahman ghanta


en de Kempoel

Ook Wayang poppen en de Payung zijn pusaka'sLinks zijn de Punokwans Semar en Cepot. Semar is een echt Javaanse god van zelfs nog voor de Hindu Boeddhistische periode. Als je je afvraagd waarom er altijd zo'n gekke dingen gebeuren in onze wereld? De oppergod Semar is een Clown!

Dan in het midden de traditionele Wayang poppen met links Gatotkaca, de grote held die het mes, de Shiva Shakti opvangt die eigenlijk voor zijn oom Arjuna bedoeld was. Hij gaf dus zijn leven voor het grotere goed...
Daarnaast Arjuna met zijn zoon.
Rechts daarvan figuratieve koloniale Wayang poppen. Deze poppen zijn vrij zeldzaam en vertellen het verhaal van de koloniale tijd. De man met stok en golok toont de traditionele bewapening met naast hem een blonde blauwoogige dame in wit gewaad.

Het Wayang spel verteld eigenlijk het verhaal van de Mahabharata, het verhaal over de Pandawa broers met Arjuna, Gatotkaca, Krishna  en Bima als de meest besproken personen, en de Ramayana met Rama, Sinta en Hanuman als meest besproken personen.


Payung Pusaka


Een van de meest heilige pusaka's is de Gunungan met de levensboomWayang Kulit van Batara Guru; Shiva
In het begin van de Veda's werden de verhalen door middel van gezang en dans overgegeven aan de volgende generaties. Deze voorstellingen duurde uren en uren, de Mahabarata en de Ramayana zijn dan ook duizenden pagina's lange boekwerken geworden.
De muziekale overdracht heet het wayang spel, dmv poppen of dansers.
De geschreven versie, geschreven op palm blad heet een Lontar.Oude Lontar overgenomen van het museum: Tukar Menukar.


Wat berdiri foto'sFilmpje over de hierboven afgebeelde keris, losstaand op glas, in het indonesisch keris berdiri. Klik op de onderstaande link:


https://youtu.be/cWYD280F3a4
 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________