Indonesische Spiritualiteit

Kruiden theeën


Voor diverse Aziartische kruiden en recepten werk ik nou samen met Rudy Becker. Goede vriend en kennis en specialist in de bereiding van diverse Theeën.


Rudy becker is afgestudeerd Chinese arts en heeft altijd een florerende praktijk gehad in Amsterdam.
In heel Azië is thee al eeuwenlang de favoriete drank en een onderwerp van diepgaande studie. Er valt veel over thee te leren en er bestaan tal van ceremonies en rituelen met betrekking tot thee. We mogen eigenlijk alleen van thee spreken als de drank getrokken is uit de bladeren van de theestruik, de Camellia Sinensis. Kruiden, bloemen, plantenbladeren en fruit die hun smaak aan kokend water hebben afgegeven, moeten wij aftreksels noemen. Gemakshalve worden deze aftreksels ook thee genoemd.


Door de bewerking van de blaadjes ontstaan een viertal basissoorten thee, nl. zwarte-, witte-, rode- en groene thee. Naast deze basissoorten kennen we ook nog de bloemen- en de kruidenthee.

In China wordt veel groene thee gedronken. De theeblaadjes worden meerdere keren gebruikt. Vaak gooit men de eerste opgieting weg. Dit is om de blaadjes schoon te spoelen. Hierdoor krijgt men een zuivere thee. De Chinezen zeggen dan dat die thee bestemd is voor de vijand. Echte puristen onder hen gooien zelfs een tweede opgieting weg: deze is dan bestemd voor de schoonmoeder!.

Gezondheidstheeën bestonden al eeuwenlang. Mensen zochten naar medicinale planten om er diverse aandoeningen mee te behandelen.

Al experimenterend ontstonden er een viertal toepassingsmogelijkheden nl. behandeling van een ziekte, preventie van ziekte, revalidatie na een doorgemaakte ziekte en om de gezondheid te optimaliseren ( denk bij dit laatste o.a. aan de vele soorten aphrodisiaca en middelen ter opvoering van de potentie!).

In tegenstelling tot de gecompliceerde (Chinese) kruidenformules is medicinale thee gemakkelijk om klaar te maken en relatief goedkoop. Gedroogde kruiden zijn heel goed verkrijgbaar bij de natuurwinkel of drogisterij. Uiteraard is het niet de bedoeling dat de medicinale thee een vervanging is voor professionele medische hulp van arts of therapeut, maar hiermee kan de patiënt zelf meewerken aan verbetering van een goede lichamelijke conditie, of het instandhouden van een goede gezondheid.

Tenslotte moeten wij goed voor ons eigen welzijn zorgen!Email adress:


ru.becker@kpnmail.nl


http://ru.becker@planet.nl