Indonesische Spiritualiteit

Koempoelan NPSF 1Koempoelan Pencak Silat 24 en 25 juni 2023 in Taman Indonesia, Kallenkote 53 in Kallenkotte, het grootse Pencak Silat festival van de NPSF.

Entree 15 euro, kom je in Pencak Silat kleding, 10 euro. Alle workshops van de NPSF zijn bij de prijs inbegrepen!

Helaas zullen we het Indonesië deel moeten opschuiven i.v.m. het niet rond kunnen krijgen van het zakelijk deel....

De NPSF heeft voor aankomende jaar het thema, het gebruik van blankewapens. Als zelfverdediging, ceremonieel en spiritueel


Nu komen er wekelijks vragen van vooral de 3e generatie over het spiritueel gebruik van bijvoorbeeld de keris. Ze hebben dan een keris geërft veelal van hun grootouders, en weten niet goed hoe ermee om te gaan.

Nu zijn wij als studenten van het Kejawen de stille groep onder de keris liefhebbers.

De huidige expositie is speciaal bedoeld voor de beoefenaars van het Kejawen, waar de keris een belangrijk object bij is. We nemen we je mee voor een korte spirituele rit, te beginnen met wat is nu een keris? Waar komt de traditie van de keris spiritueel vandaan? Wat voor soort kerissen zijn er? Vechtkerissen, ceremoniëlekerissen en spirituelekerissen. Welke spirituelekerissen, met verschillende mystieke krachten zijn er? Kerissen voor geluk, kerissen tegen zwarte magie en kerissen die gunstig zijn voor het zaken doen. Hoe kan een offer voor de keris eruitzien, en waarom zit er koffie en/of thee bij de offers, de symboliek van de bloemen etc.? De dagen en de spreuken die je kunt gebruiken om een keris aan te spreken? Er zullen ook pracht kerissen van Paul Rovers en de aankleding van een Atjehse vechter van Richard de Rooij tentoongesteld worden.

 Philip Hartmann: Allereerst een internationaal erkende kenner van de keris, een lopende bibliotheek, wil je iets weten over determinering van je keris, dan is Philip Hartmann de persoon. Philip ziet direct uit welke tijd je keris is en kan hem perfect plaatsen in de regio, onderdeel voor onderdeeldeel! Hij heeft daardoor ook internationaal veel faam.

Duncan Reeder: Duncan is een groot kenner van kerisgrepen en daardoor ook grote kenner van de achtergronden van de symboliek. Zijn accademische benadering van de achtergronden is verhelderend. Duncan was werkzaam bij museum Naturalis in Leiden.

Ignatius Suprianto: Een zeer groot kenner en beoefenaar van het Kejawen. Ignatius is niet alleen betrokken bij de Universiteit van Leiden, hij heeft ook vele readings van kerissen gedaan bij musea en pasars. Hij is ook schrijver en kenner van het Javaans, oud Javaans!

Monica Resowidjodjo: is beoefenaar van het Kejawen, werkt niet alleen als energiewerker, maar heeft ook voor haar scriptie Kejawen bestudeerd. Ze kan je met raad bij staan op de vragen die je hebt, en leest je ook nog tussen door...en aduh, ze kookt heerlijk!

Cleo Ian Songono Tjitrodipo: ook een fanatiek beoefenaar van Kejawen, werkzaam als masseur en werkzaam in het Tropenmuseum. Cleo kan je ook verder helpen met vragen, en zit ook bij de kendangan groep die livemuziek maakt. Cleo is ook een fanatiek beoefenaar van Pencak Silat.

Nu zitten er bij de kendangangroep Pertama Pentas ook nog een paar mensen die ik ook wil aanraden en altijd erg bereid zijn iets uit te leggen over de tradities:

Marcel Dulong: als primus interparis van de Kendangan groep Pertama Pentas, beoefenaar van Kejawen en gepassioneerd keris verzamelaar, is Marcel ook een aanspreekpunt ivm je vragen over de keris. Marcel is ook gespecialiseerd in de Javaanse kalander, en fanatiek beoefenaar van Pencak Silat.

Peter Verdam: fanatiek beoefenaar van het Kejawen, ook lid van de kendangan groep en hij maakt heerlijke sambal...dus voor vragen over sambal of spiritualiteit kun je ook bij Peter terecht.

De Keris ruilbeurs. Neem je keris en keris onderdelen mee die je wil ruilen of verkopen. Er zullen veel liefhebbers aanwezig zijn!

Veder zal van Patrick de Vries, de Vries Antiek, een aantal van zijn kerissen te koop worden aangeboden.

Ik ben ook super trots dat Carmen van Doornum aanwezig is met haar fantastische batu's, krachtstenen, akar bahar en meer energetische objecten.

Er is ook een kleine quiz, win een echte Indonesische batu door te voelen. Er zijn drie omgedraaide bekers en in een beker zit een energetische steen. Kun je de energie van de steen voelen, doe je kaartje in de bus en misschien ben je de gelukkige die een ring wint. Aan het eind van de dag word de winnaar eruit geloot

Er zijn ook 2 mediums aanwezig de nationaal bekende Maureen Wever en Melanie Webb. Maureen beoefend ook al jaren het Kejawen en werkt ook al jaren als energiewerker.

Melanie Webb is gespecialiseerd in Astrologie en is sinds kort ook lid van de Kejawen Studiegroep. Ze geeft al jaren les in Yoga.

 

Het programma:

Programma:

Zaterdag 24 juni

Livemuziek door de traditionele Kendangan groep Pertama Pentas

Deur open 10 uur

Officiële opening 10.30 uur, opening expositie en voorwoord door de Voorzitter NPSF

11u Opening keris ruilbeurs.

11u tot 12:30u Workshop Golok RM David Gallas, training tanding Golok, neem een houten Golok mee!

14 uur tot 15:30 uur Workshop Pencak Silat, Ciung Warnara, Pencak Silat op Kendangan, Guru Leo Lindeman.

15.30 uur tot 17.00 Tanding Golok, eerste open Nederlandse Kampioenschap Golok Wedstrijdvechten!

10 u tot 17 u Ngobrol Ngobrol, makannan.

 

Zondag 25 juni

Livemuziek door Taman Teman, Indonesische klankconcert, mix van traditionele en moderne muziek instrumenten (Robin Block, Cleo Ian Songono Tjitrodipo, David Gallas)

Deur open 10 uur

10 u Expositie unieke expositie,het gebruik van de keris.

11 tot 11.50 uur workshop Pukulan Kemajoran, Pendekar Robert Schwab, Guru Rene Cornelissen (poekoelan Satria)

12u tot 12.50 uur workshop Jokotole, Pendekar Paul Rovers

13u tot 13.50 uur workshop Pamor Badai, Pendekar Marlon Tsie en Guru’s van Pamor Badai

14u tot 14.50 uur workshop Kuntao Pencak Silat Imperator, Guru Besar Derby Haagsma

15u tot 15.50 uur workshop Kempo Silat Linkeroever, Pelatih Antoon Stessels

16u tot 16.30 uur als afsluiting gezamelijke Kembang Meditatie, RMDavid GallasSetjodiredjo

10u tot 17u Ngobrol Ngobrol, makannan.

 

Expositie Taman Indonesia

 

Doel NPSF, het gebruik van blankewapens, ter zelfverdediging, ceremonieel en spiritueel.

Er zijn verschillende groepen die kerissen hebben in Nederland. Sommigen gebruiken het als wapen, sommigen als verzamelobject en voor sommigen is het een heiligdom. Doel is voorlichting en training geven aan de mensen van onze doelgroep, de opvolgers van het Kejawen.

De NPSF heeft  een budget gekregen om onderzoek te doen naar blankewapens, deze expositie heeft dan ook als thema, het gebruik van de keris als spiritueel object