Indonesische Spiritualiteit

Uripku










De Nawa Sanga, het Indonesisch Hindoe Boeddhistisch spiritueel kompas





Kejawen meditatie word gekombineerd met de Indonesische Yoga vorm Yoga Silat. Yoga Silat is een dynamische yoga vorm gekombineerd met Kundalini yoga en ademhalings oefeningen.


Ff voorstellen: mijn naam is David Gallas.

De oudste zoon van R.M. Pieter G. Gallas Setjodiredjo
De Oudste zoon van R.M. Dolf G.A. Gallas Setjodiredjo
De Oudste zoon van Raden Ajeng Augustine Setjodiredjo
Oudste dochter van Wedono Doktor Jawa Raden Mas Setjo di Redjo


Mooie foto met in het midden zittend Raden Aju Siti Soetari, een prinses uit de middelste ring van de keraton van Yogjakarta. 
Links Raden Ajeng Augustine Setjodiredjo. Helemaal rechts over groot opa Pieter Marinus Gallas, kaptein van de KNIL en Architect.
In het midden Opa Dolf met wit shirt.

Volgens het midjavaans recht word de titel van Raden Mas 3 generaties vererft. Ik ben dus de laatste in Lijn van de Priaji van Oost Java. Ik weet nog goed dat tijdens de laatste verjaardag waar mijn opa en vader bij waren mijn opa zij: Nu zitten de drie generaties bij elkaar, de Prins (mijn Opa), de kroon Prins (mijn vader) en de Vaandel drager (Ik zelf)...

Volgens Javaanse standaard: Raden Mas David Gallas Setjodiredjo.




Vrijwel alle Indonesische spirituele groepen hebben de naam Kopi. Koffie staat in de Nawa Sanga voor de ether, de geest. Als offer is koffie net als thee dus een basis bestanddeel. Koffie voor ether en thee als welkom voor de geest. Verder is koffie ook gewoon enak sekali, en een boeiende hobbie... kopi tubruk, sangat enak dan murni!

Ik heb in Nijmegen op de Kopsehof pedagogiek gestudeerd, en daarna 15 jaar in de jeugdhulpverlening gewerkt in Jongerenhuis Harreveld en Jongerenhuis Hoenderloo.
Daarna ben ik me gaan toeleggen op de restauratie van antiquiteiten.
In 2008 is Warisan Budaya ontstaan...


Hobbies; Sporten, natuur, creativiteit, muziek, Indisch koken, koffie en Indonesische spiritualiteit...





Mijn mooie dochters Yanou en Marceline


Ik vorm een liefdevolle eenheid met mijn vrouwelijke helft Melanie Webb, Hier samen mediterend op de Zwarte Berg.  De spirituele vebinding die wij hebben is de basis van onze relatie.
Melanie geeft Yoga lessen en is gespecialiseerd in Astrologie. Dit is de link tot haar website:

https://www.melaniewebb.nl

Als kind hing ik altijd al aan de lippen van mijn opa's en oma's over de mistieke verhalen van dat verre onbekende land aan de andere kant van de wereld. Ik was altijd al erg gevoelig voor die verhalen en dat is eigenlijk alleen maar meer geworen toen ik ouder werd. Ik las alles wat ik kon vinden en toen ik van mijn ouders een fantastische poesaka keris kreeg is mijn zoektocht naar de achtergronden begonnen...

In 2008 ben ik begonnen met het opschrijven van het eerste artikeltje over Indonesische spiritualiteit omdat ik het erg zonde zou vinden als deze mooie tradities zouden verdwijnen. Zo valt het ook op dat Indonesische spiritualiteit niet de populariteit heeft als het Tibetaans Boeddhisme of het Hinduïsme  of andere Vedische tradities in algemene zin. (zoals chakra systemen, kleur en klank therapie, meditatie, stenen, yoga etc.) Ook onder de Indo's is Indische spirualiteit minder populair, terwijl er meer dan 1.000.000 Nederlanders zijn met Indonesische roots!
Dit komt vooral omdat de informatie over ilmu putih en goena goena niet gedeeld word maar vooral in kleine familiaire kringen word gedeeld, esotherie. Met het doorbreken van het "zwijgen" hoop ik dat deze tradities in iedergeval door de volgende generatie kunnen worden voortgezet.

Goena Goena: nu worden de oude Hindoe Boeddhistische tradities Goena Goena genoemd, en word Goena Goena geassosieerd met zwarte magie. Goena Goena, of op het Nederlands, de Guna's zijn de Vedische goden Brahma, Shiva en Vischnu. 
Volgens het Kejawen is er maar een energie, en hoe je hem noemd of hoe je de energie vereerd is bij alle geloven verschillend.
En zouden er meerdere "goden", energieën aan de kosmos trekken, dan zou de zon niet iedere dag om de zelfde tijd ondergaan of opkomen, er is maar een energie, en hoe je die noemd of vereerd, het is allemaal dezelfde energie!


De Mandala Mudra door Marceline en Yanou

Heeft u vragen of opmerkingen, mail me gerust, of kom vrijblijvend langs. Zolang ik niet fysiek iets hoef te doen deel ik mijn ervaringen graag vrijblijvend met als doel het behoud of zelfs het vergroten van de populariteit van de Indische spirituele traditie. 

Maar ook vragen over edelstenen, geladen edelstenen, Mala's of geladen ringen. Vragen over het spiritueel reinigen van de keris of andere voorwerpen of beschikbare geladen pusaka's die verder kunnen. 




Onderstaand een link van keris berdiri, het dansen van een Madurese Pusaka Keris.


Bent u geïntereseerd in een echte pusaka keris?


Het kopen van een pusaka keris gaat traditioneel op de volgende manier:
Er is een belangrijke gebeurtenis in je leven, dat kan positief zijn, bijvoorbeeld een huwelijk, een nieuwe job of een lange reis of iets negatiefs, bijvoorbeeld een probleem, ongeluk of behoefte aan bescherming. De eigenaar besluit ter bescherming en geluk een keris te kopen. Dan ga je opzoek naar wat voor opties er zijn, en welke kerissen iets voor je zouden kunnen betekennen, bijvoorbeeld een keris speciaal laten maken door een Empu of een bezoek aan de Toko Keris. Er worden dan een aantal kerissen getoond die iets voor je zouden kunnen betekennen. Belangrijk is om je goed voortelaten lichten wat de keris voor je kan betekennen. Als je een match met de keris hebt gemaakt, dan vraag je hoe hoog de mas kawin, de bruidschat is. Dan betaal je de mas kawin en ben je dus de nieuwe partner van de keris, de keris gaat een relatie aan met de nieuwe eigenaar.



Tumpek Landep 2019


Slamatan olv Mas Emilio Kertokarijo


___________________________________________________________________________________________________________



De Nawa Sanga, Shamanistisch festival, met Robin Block.

______________________________________________________________________________________________________




Tong Tong fair 2019


De 5 gastsprekers, met de meest boeiende verhalen over de erfstukken uit Indonesie, met naast mij Armando Ello en Simone Berger, de schrijvers van het fantastische boek:" De Lange reis van de poesaka - Indische tastbare herinneringen".
ISBN: 9789460224973


___________________________________________________________________________________________________________


Klankschaal concert, Adhara Yoga Arnhem.


___________________________________________________________________________________________________________



___________________________________________________________________________________________________________


Mooie uitzending ivm de 15 augustus herdenking 2020 met 5 kinderen die iets vertellen over hun Indonesische afkomt. 1:28 uur Yanou en Marceline over hun pusaka kerissen. Hieronder de link naar de uitzending:

https://youtu.be/7T3lwT1yAI4

___________________________________________________________________________________________________________



Live optreden voor programma ZIN! Paradiso Noord, Tolhuistuin, met Robin Block, 23/09/2020

https://youtu.be/F_P4myCQ6sM

https://www.youtube.com/watch?v=l4UIb5ZCghI&t


___________________________________________________________________________________________________________


Interview in de Moesson van november 2020









https://www.moessonshop.nl/


___________________________________________________________________________________________________________

Opnames voor een cult film over Indonesische spiritualiteit in Nederland door stichting Aliran Tenaga Dalam.





https://youtu.be/6IkgyMnVjjk?list=TLPQMjExMjIwMjBYs6b43qpebg

https://www.aliran.nl/

___________________________________________________________________________________________________________

Artikel over de keris pusaka op de website: www.meerdanbabipangang.nl



David Gallas geldt wereldwijd als een autoriteit op het gebied van kerissen, zelfs vanuit Indonesië, notabene hét land van de keris, weten geïnteresseerden hem te vinden.  Voor Meer dan Babi Pangang geeft David vanaf nu elke maand een inkijkje in de mystieke wereld van de keris.

Als kind hing de Indische David Gallas al aan de lippen van zijn opa’s en oma’s, wanneer ze vertelden over de mystieke verhalen van dat voor hem verre onbekende land aan de andere kant van de wereld. Die interesse nam alleen maar toe naarmate hij ouder werd. Hij las alles wat hij kon vinden en toen hij van zijn ouders een fantastische pusaka keris kreeg, is zijn zoektocht naar de achtergronden begonnen.

David: “In 2008 ben ik begonnen met het opschrijven van het eerste artikeltje over Indonesische spiritualiteit, omdat ik het erg zonde zou vinden als deze mooie tradities zouden verdwijnen. Het viel me op dat Indonesische spiritualiteit niet de populariteit heeft als het Tibetaans BoeddhismeHindoeïsme of andere Vedische tradities in algemene zin (zoals chakra systemen, kleur en klank therapie, meditatie, stenen, yoga etc.). Ook onder de Indo’s is Indische spiritualiteit minder populair, terwijl er meer dan één miljoen Nederlanders zijn met Indonesische roots.

Dit komt omdat de informatie niet gedeeld wordt, maar vooral in kleine familiaire kringen wordt doorverteld.

Met het doorbreken van het ‘zwijgen’, hoop ik dat deze tradities in ieder geval door de volgende generatie kunnen worden voortgezet. En laat ik gelijk maar beginnen met het wegnemen van het grootste misverstand rondom de keris: een keris is geen zwarte magie, maar een heel heilig voorwerp, bedoeld voor geluk en voorspoed. Het doel is rust en balans te vinden in je leven. Het leven bestaat uit pieken en dalen. Een keris helpt je door de dalen heen te komen en doelen te bereiken.

De keris is een typisch stukje Indonesisch erfgoed en door de koloniale band met Indonesië is Nederland het tweede kerissenland in de wereld. De Indo’s probeerden van buiten zo Nederlands mogelijk te zijn, maar hun diepgewortelde tradities zoals het Indisch eten en het respect voor hun pusaka’s is nooit verdwenen. De eerste generatie heeft zelf ervaren hoe krachtig de energie van de keris is.

Je kunt je voorstellen dat je respect of zelfs angst voor de keris groeit, wanneer je met eigen ogen ziet en ervaart hoe er onverklaarbare dingen gebeuren.

Toen ik na de dood van mijn vader zijn keris erfde, was er direct een connectie. Ik weet nog dat ik de keris voor de eerste keer in mijn hand had en dat die begon te trillen… Iedere keer op lastige momenten in mijn leven viel het geluk me toe en gaf het me kracht om door te gaan met het bereiken van mijn doelen. Of dat nu komt door de geest van de keris of omdat ik er door dagelijkse meditatie aan denk, dat ligt uiteindelijk aan je persoonlijke instelling. Ik zeg natuurlijk dat het komt door de energie van de keris!

Er gebeuren veel toevalligheden met een keris. Zoek ik een huis, dan word ik opeens gebeld door iemand die een woning voor me heeft. Heeft mijn dochter een kaakbreuk en mediteer ik met mijn keris, dan geneest ze zo snel, dat de dokter dit niet kan verklaren. Ik herinner me een mooi krantenartikel uit 1902 over een man die met behulp van zijn keris in het midden van een brand zijn huis verdedigde tegen de vlammen. Alle huizen waren verbrand behalve zijn woning…

Ook nu hoor ik mooie verhalen. Ik werd benaderd door een Indische familie met drie kerissen. Hun moeder was ernstig ziek en wilde van haar kinderen weten of zij na haar dood voor de kerissen wilden zorgen. Die kinderen konden en wilden dat niet en de moeder weigerde uit dit aardse leven te stappen voordat er een goede bestemming was voor de kerissen. Ik heb ze geholpen om iemand te vinden die een klik had met de kerissen. Toen de moeder dit hoorde, was ze eindelijk klaar om dit aardse leven te verlaten. De volgende morgen overleed ze in alle rust.”

Volgende keer: Waar moet je op letten bij het kopen van een keris?



Vanaf april 2021 zal ik iedere maand een colum schrijven over de mistieke wereld van de keris op de website: meer dan babipangang.



___________________________________________________________________________________________________________

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Jumat Kliwon 14/6/2019 met Mandala offer


Kom gerust vrijblijvend langs als u vragen heeft over Indonesische spiritualiteit. Ik help u graag met uw vragen.

Pas als ik werkelijk aan de slag moet voor onderandere:  spirituele zuiveringen van ruimtes, voorwerpen of personen, indonesische energetische therapie (vermoeidheid, slapeloosheid, traumaverwerking), geleide meditaties, indonesische manupressure / pidjit, warmte stenen massage, of klanktherapie dan vraag ik 100 euro per uur.



Video van een klankschaal healing sessie:



Voor de klankschaal meditatie concerten, het oproepen van de 5 elementen volgens de Nawa Sanga, volg de aktiviteiten hier op deze website. Of stuur een email, ik kom ook graag op lokatie!






U bent van harte welkom, de koffie toebroek staat klaar.

Industrial is de trend....










Meditatieruimte en Mandir.

Het kejawen is altijd omgeven geweest door andere spirituele richtingen. In Indonesië doordat er meer dan 100 verschillende volkeren leven met ieder hun eigen traditie. In Nederland doordat het een multi culturele samenleving is. Ik heb daar door veel opdrachten gehad niet allen van Indische of Molukse mensen, maar ook mensen uit Suriname, Afrika, Hindoestanen, uit het Caribian de Antillen of de oude noord Europese richtingen... Ik probeer me altijd te verdiepen in de andere richtingen door kontakt op te nemen met specialisten uit de andere richtingen. Ik ben daardoor in bezit gekomen van de meest waardevolle spirituele objecten van over de hele wereld. Het onderstaande filmpje geeft een korte impressie van deze werkelijk fantastische objecten, uiting van vriendschap met de interessante mensen die ik zo heb leren kennen!!!
En alhoewel bepaalde objecten een nogal enge uitstraling hebben willen mensen overal eigenlijk het zelfde, rust en vrede voor hun gezin en hun familie...

Mooi voorbeeld is de Notre Dame die ook vele demonische enge beelden aan de buitenkant van de kathedraal heeft staan, bedoeld om de gelovigen af te schrikken welk lot hun te wachten staat als ze geen goede gelovigen zijn. Binnen het kejawen zijn de enge beelden bedoeld om de vijand af te schrikken, of om te laten zien hoe dapper men is en dus als bescherming voor gezin en volk.

Ruimte voor klankschaaltherapie, aromatherapie, Picit (Pidjit) en "hot"stone massage.
Picit is de traditionele Indonesische energetische massage, en alhoewel het vooral heerlijk ontspannend is, is het ontstaan om medische redennen, ziekte, pijn vermoeidheid. Dit is iets wat je dagelijks binnen de familie bij elkaar doet, zo heb ik het ook meegekregen van mijn vader. Het is de sambal onder de massages, maar het resultaat is heerlijk ontspannend. Het hele lichaam word na gelopen, blokkades opgeheven en de ballans hersteld. Deze traditie is al eeuwen oud!