Klank therapie en Keris healing

De energetische krachten van geluid

Een klankschaal is eigenlijk een Almsbowl, de schaal die iedere monnik bij zich draagt om eten of giften in te bewaren. Een monnik bezit enkel een oranje kleed, een mat om op de slapen en een Almsbowl om goederen in te bewaren.
Deze alsmbowl word ook gebruikt als klankschaal voor healing doeleinden. Bij een klankschaal word gebruikgemaakt van de trilling van de schaal, de trilling van het geluid en de toonhoogtes die de hersengolven beïnvloeden.
Alfa golven, de lage tonen brengen de hersennen in een meditatieve toestand en de theta golven, de hoge tonen brengen de hersennen in een toestand van R.E.M. slaap.

Video fragment rechts is opgenomen tijdens een klankschaal massage / therapie.


Mijn eigen Almsbowl van het Boeddhistische klooster in Bandoeng, met er boven het bord of bedelschaal en daaronder in de oranje doek de Almsbowl. In de Almsbowl zit een slijpsteen, een scheerapparaat, een riem en een water filter. 


Boeddhistische monnik met in zijn hand de bedel en etensschaal met daaronder de Almsbowl die gebruikt word om giften in te bewaren en gebruikt word als klankschaal.


Het werken met klankschalen is in Azië al 100den jaren oud. Klankschalen voor therapeutische doeleinden.

Maar ook als hulpmiddel by de meditatie is een klankschaal een perfect voorwerp.

Voorbeeld van een klankschaal concert, de Nawa Sanga.

https://youtu.be/fHl4H0zu2zo


Of klankschalen als kunst vorm...


Live optreden in Paradiso Noord, Tolhuistuin, voor het programma ZIN!, met Robin Block.


https://youtu.be/F_P4myCQ6sMH
ier onder een link van het Indonesische NgLaku ritueel, waarbij gebruik word gemaakt van klankschalen en beweging

https://www.youtube.com/watch?v=a3cZtm3nK_U&feature=youtu.be


DE KRACHT VAN MUZIEK

Muziek is magie. Geluid heeft een hele grote invloed op mensen. Zijn we verdrietig, dan vinden we troost in muziek. Gaan we naar de fitness of gaan we joggen dan helpt een uplifting, oppeppend stuk muziek ons te motiveren. Gaan we uit, dan brengt muziek ons in een bepaalde stemming.
Muziek verbind ook zoals tijdens sportwedstrijden of in de kerk. Hebben we liefdes verdriet dan vinden we troost in muziek, en rijden we in de auto met "radar love" op de achtergrond is dat toch wel wat anders dan in de auto met "de 4 seizoenen" op de achtergrond. Of heb je wel eens geprobeerd het geluid uit te zetten tijdens een spannende film...het is dan nog maar half zo eng.
Mensen zijn echte "geluidsdieren", we maken veel muziek, luisteren naar muziek en zijn super gevoelig voor de emotie van geluid. We bezoeken masaal conserten of gaan naar festivals en verzamellen muziek eerst per Lp, cd en nu per mp3. Ons geheugen van muziek is ook verbazend groot. Zou ik je een examen geven uit je jeugd, dan mag je geluk hebben als je 50% nog weet, maar word er een liedje uit je jeugd gedraaid die je al 20 jaar niet meer gehoord hebt, dan zing je het waarschijnlijk nog zo mee. Je ziet dan ook bij dementen dat ze liedjes uit hun jeugd nog perfect mee kunnen zingen.
Muziek is krachtig, muziek is magie, het veranderd onze stemming, of we willen of niet!

Metalen muziek instrumenten

Nu is in de wereld van de klankschalen het woord Tibet of Himalaya het heilige woord. Ook als de schaal van een Shamaan is geweest, groot is in omvang of gemaakt is uit 9 metalen....
Voor mij is het in de eerste plaats een heilig voorwerp waar goden mee worden opgeroepen en ten tweede een heel krachtig oer instrument met haast kosmische geluiden en trillingen. Het gaat hierbij niet enkel om de klank. Ik heb een voorkeur voor gecompliceerde boven tonen die je mind "kietellen" De basis collectie van mijn schalen ligt in Indonesië, aangevuld met in de loop der jaren heel fraaie antieke en nieuwe klankschalen! Belangrijk is dat een schaal hand geklopt moet zijn en niet machinaal gegoten. Deze schalen hebben een veel rijker geluid en een verschillend karakter van schaal tot schaal.

Mijn schalen hebben ook geen Europese toonladder, maar hebben een Indonesische toonladder, de pelog selisir toonladder van oorsprong pentatonisch, dus bestaand uit 5 tonen en uitgebreid tot 7. Het systeem van chakra's en corresponderende tonen kan dus niet met Aziatische schalen omdat ze anders gestemd zijn.
Dan hebben de meeste Europese toonladders de A op 440 Hz omdat de instrumenten beter en luider klinken, in Azie ligt dit een fraktie lager namelijk 432 Hz. De A is mischien wel een van de belangrijkste tonen, en doet de struktuur van water zelfs "verdikken". De A op 432 Hz stemming geeft de heilige Ohm! op 136.10 Hz.
Nu is het opmerkelijk dat in Azië, ook het oude Egypte maar ook de oude Barokke stemming de A op 432 Hz heeft. En dat de originele Eucalyptus Digeridoo gemaakt door de Aboriginals ook in C 136.10 Hz staat, de Ohm dus!
Nu komt het interesante: rondom het hart is ook een energie portaal en deze is gemeten op 136.10 Hz, wat betekend dat ons hart de frequentie heeft van de jaar omwenteling van de aarde om de zon. Zou je de omwenteling van de aarde om de zon weergeven in een diagram, dan ziet de omwenteling van een jaar er zo uit.

De aarde draai om de zon in iets meeer dan 365 dagen. Dat is 31.566.925,9747 seconden, dan is de frequentie 1/31.566.925,9794 dat is dus 0.00000003168808 trillingen per seconde, onhoorbaar dus. Als je deze toon constant verdubbeld, 32x, dan kom je op 136.10 Hz. Je hart heeft dus de frequentie van die correspondeerd met de omwentelingen van de aarde om de zon, en de hartchakra, zit dus gelijk aan het geluid Ohm, het geluid van de originele Didgeridoo en de Aziatische stemming van de A op 432 Hz.......
Indonesische Ohm op 136.10 Hz, zelfde frequentie als de hart Chakra 

Opvallend is dat er zeer verschillende theorieën zijn over tonen en corresponderende chakra's. Bij sommige systemen is de europese C de grond chakra, bij andere systemen is de hart chakra gemeten op 639 Hz, weer andere systemen geven 352 Hz voor de hart chakra... er gaan vele wegen naar Rome...

Dus de Europese stemming 440 Hz stimuleert meer het hoofd, het denken, en 432 Hz het hart, het voelen. Het effect is dus blijkbaar heel individueel en kun je alleen zelf bepalen wat beter voelt, de Aziatische stemming op 432 Hz of de Europese stemming op 440 Hz!

Tegenwoordig zie je ook veel kristallen schalen. Deze zijn extreem zuiver gestemd en heel makkelijk te bespelen, wat een verschil is met bronzen schalen die toch meestal wat moeilijker te bespelen zijn. De meeste klankschaal liefhebbers zoeken hun schalen uit per westerse toonhoogte volgens de westerse toonladder, c-d-e-f-g-a-b-c, met de A op 440 Hz. In Indonesië gebruikt men de slendro toonladder uit 5 tonen

Of de pelog toonladder uit 7 tonen

Als u klikt op de onderstaande link dan kunt u het verschil horen van een Indonesische toonladder, die voor westerse oren wat uit de toon kunnen klinken.

https://www.youtube.com/watch?v=3Ku9iH2pU9g

Ik zoek de schalen uit per karakter, werking, bv kundalini schaal, lagere schaal voor aarding, hogere schaal voor droom werking en niet per toonhoogte. Ik hou van schalen die een rijke kleur hebben en met boventonen, de extroverte klankschalen. Ik heb minder met meer introverte schalen zoals de Japanse en de Kristallen klankschalen, slechts een persoonlijke voorkeur...
De metalen schalen zijn rijker van geluid en minder consistent tijdens het spelen, ik hou van die vrijheid. Ik heb ook liever middelgrote schalen omdat die minder lang door klinken waardoor je "sneller" verder kunt spelen.

Een deel van mijn schalen met uiterst links nr1,een originele tempel bel van de Boeddhistische tempel in Bandung, vaak word een Ghenta ook een tempel bel genoemd. Nr2 is een Indonesische gong Ageng. Nr3 is een ritmisch intrument de Kempyang. Nr4 is een andere Indonesische gong, de Kempul. Nr5, de Indonesische cimbaal, de Kecer. Nr6, een zelfgemaakte tongdrum, de Wayan Dua. En vooraan een set klankschalen in 432 Hz.


Zelfgemaakte Tongue Drum of Handpan, heel mooi om je eigen instrumenten te maken, en te merken, voelen hoe iedere aktie in het productie proces een invloed heeft op de klank, zoals: materiaal, RVS of koolstofstaal, hammeren, verhitten, lengte, dikte, vorm....


In Nederland is eigenlijk alleen Tibet en het Himalajagebied bekend om zijn klankschalen, maar de kennis komt uit China. In China en Japan zijn ze veel verder in het gebruik van klankschalen, in zowel tempels als tijdens meditaties. Mede door het verschil in taal zijn deze video's in Nederland eigenlijk niet te vinden. Hieronder een link van een meditaieconcert in Japan.https://www.youtube.com/watch?v=Lm55axkXrZo&t=1757s
https://www.youtube.com/watch?v=JxyJ6cvURP8&t=159s

________________________________________________________________________________________________________

KERISHEALING EN PICITEen healing keris bevorderd het herstel van het lichaam. Het is te vergelijken met Reiki en het Picit is te vergelijken met Shiatsu.
Doel is het herstel te bevorderen en het ballans in de organen te herstellen.

Je gebruikt voor healing een echte healing keris. Een healing keris heeft altijd een Lam Alif op het blad staan, het symbool voor genezing.Je brengt dus het ballans in het lichaam terug door gebruik te maken van de meridianen in je lichaam, om de originele status van de organen weer te herstellen.

LET OP!

Dat betekend dus dat het orgaan voelt als of het hersteld is, maar dat is niet zo, de ballans is terug gebracht wat kan leiden tot herstel, je voelt je beter en pijn verminderd ook, maar er is niets gedaan aan het logisch functioneren van het orgaan. Daarvoor MOET je altijd naar de reguliere geneeskunde blijven gaan om het orgaan te laten behandellen. 

__________________________________________________________________________________________________________

KLANK THERAPIE


Helemaal onderaan dit hoofdstuk heb ik een link gedeeld van de Layola Marymount University, die onderzoek hebben gedaan naar het ontstaan, gebruik en therapeutisch effect van klankschalen.

  Bij klankschaal therapie gebruik je de trilling van het geluid en de trilling van de schaal die een trilling geeft op cel niveau. Het lichaam bestaat voor 70% uit water, en die trilling word gebruikt om te ontspannen en genezen.
Deze trilling word ook gebruikt om de meridianen, de onzichtbare energie banen,te stimuleren. Netzo als accupuncture, accupressure (picit) en andere oosterse geneeswijze.
In het voor gesprek word dan de gewenste meridiaan en behandeling besproken.
Een meridiaan kan teveel of te weinig energie laten doorstromen, of de energie kan zelfs vastlopen. De behandeling richt zich op het weer goed laten vloeien van de energie banen, door gebruik te maken van de klankschalen. Interresant detail is dat je aan de klank van de schalen kunt horen hoe de energie door de meridianen stroomt!

Maar ook doen de tonen iets met de hersengolven die je hersennen produceren:
De hoge tonen stimuleren de hersennen om theta goven aan te maken, de zelfde hersen golven die aangemaakt worden in een halfslaap, een droom.
De lage tonen stimuleren de hersennen om Alfa golven aan te maken. De zelfde golven die onze hersennen aanmaken als we mediteren.Geluid is erg belangrijk in het Javaans Hindoe Boeddhisme. Het staat voor het centrum van de nawa sanga, kliwon , en vertegenwoordigd het goddelijke, de OHMMmmm.


Nu eerst een stuk over de Javaanse Ghenta, en daar onder geluid als alternatieve therapievorm.

Dukun van Kandangan 1925 met Ghanta met open Vajra aan de bovenkant.

In het vorige hoofdstuk, shakti goena goena, beschrijf ik de Samkya ontstaans fylosofie. De Javaanse Brahmaan Ghanta vertegenwoordigd alle basis elementen van de Samkya ontstaans filosofie . Ik zal ze nog eens onder elkaar leggen


 
Als je goed vergelijkt dan zie je dat de Ghanta uit Indonesië alle elementen van de Samkya theorie in zich heeft.
Het mannelijke op de bovenkant, de Vajra, Shiva, en het vrouwelijke de bel aan de onderkant, Parvati. (zie tekening van de Ghanta hierboven)
Shiva of ook wel Tamos staat voor de 5 elementen: ruimte, lucht, vuur, water en aarde, de 5 uitsteeksels van de vajra op de topvan de bel. Dit was ook de basis voor de Javaanse 5 daagse calender, de pasaran.
De mannelijke energie stimuleerd de vrouwelijke energie tot creëren met het oergeluid de Ohm. Het oergeluid word vertegenwoordigd via het geluid van de bel, tevens de goena voor het element ruimte, het eerste element van de 5 elementen van Shiva. In de tekening beneden lees je dat de vrouwelijke energie 3 goena's gebruikt Satva radja en tamos. Deze zijn de drie lijnen op de bel. (zie tekening van de Ghanta hierboven) De onderste bel, Parvatie gebruikt dus de 3 goena's tijdens het creëren van energieën.
Ook de mahad, de blauwdruk en de ahamkar, de ego zijn weergegeven in de 2 dikke ringen op het handvat van de Ghanta. De 7 ringen staan coor de 7 Chakra's. (zie tekening van de Ghanta hierboven)
De Ghanta is een heel heilig voorwerp! 


De schacht bestaat uit zeven ringen, deze ringen komen weer overeen met de 7 chakra punten.


De Indonesische Ghanta is dan een een heel heilig object die alle hindu boeddistische symbolen in zich heeft. Veel al gebruikt door de Brahmanen, de hindu-boeddistische prietsers en Dukuns.


 
De Ghanta vertegenwoordigd dus het vrouwelijke element via de bel.


moderne Balinese Brahman Ghanta
De Vajra symboliseerd het mannelijke net als de Keris! In het midden van de Vajra is de lingam, een keris word ook gezien als een lingam van shiva. De symboliek van het spiritueel kompas word uitgebeeld in de 5 spaken van de Vajra. De keris symboliseerd via het pamor een van de 5 elementen van het spiritueel kompas.


Oeroude Ghanta Indonesië


Een klein deel van de Indonesische Ghanta's van het volkenkundig museum Leiden.


Oude Indonesische Ghanta collectie tropenmuseum Amsterdam.


Hele grote bronzen Indonesische Hindu-Boeddhistische bel, ca 6kg. Deze bel uit een tempel in Java, heeft een belangrijke ceremoniële functie. Het ontwerp is al heel oud en komt oorspronkelijk uit China. De penetrante en doordringende toon draagt heel ver. Het geluid heeft bovennatuurlijke spitituele krachten en kan zelfs in de Bhur, de onderwereld, gehoord worden.

In het hoofdstuk Goena Goena bespreek ik de Triloga, de drie werelden, de hemel de Swah, onze dimentie de Bwah en de onderwereld de Bhur. De Ganta is een heilig object dat ons hier op de aarde, de Bwah, helpt omdat wij altijd in het spanningsveld leven tussen de Swah en de Bhur. 
De Ghanta verjaagd de negatieve energieën, roept de aura van de goden op en voed onze wereld met positieve energieën 
fantastische foto van een Balinese priester. Foto van bung Gerry uit Leopoldsbrug.
_________________________________________________________________________________________

KlanktherapieDe praktijk

Klanktherapie heeft een geschiedenis van duizenden jaren in Azië. De spirituele bel, de Ghanta is een heilig voorwerp in het Hindoeïsme en Boeddhisme en is bedoeld om spirits op te roepen. 

Klankschalen, werken helend voor lichaam en geest. De Cymbaal, Tingsha of  Jhaal is ook bedoeld voor spirituele doeleinden en het Indonesische Gamalan voed de spirituele en lichamelijke ontwikkeling.

Oude Indonesische klankschaal en een serie Indonesische Ghanta’s, collectie Volkenkundig museum Leiden.

Nu denken de meeste mensen bij klankschalen direct aan Tibet of Nepal, maar de traditie van klankschalen gaat terug naar China waar 2000 v.C. de Chinese Keizers stenen schalen veelal van Jade lieten zingen door er over te wrijven, net zoals je dat bij een kristallen glas kunt doen. Rond 600 v.C. was men in China zo ver dat legeringen van metalen konden worden samengesmolten zodat ze perfect gestemde bellen konden smeden. De studie in China met betrekking tot de invloed van geluidsgolven op water was in China 500 v.C. zover dat men klankschalen ontwikkelden die water uit de klankschaal konden laten spuiten. Deze Chinese klankschalen worden nog steeds gebruikt om te testen of de energie, je Chi, Ki of Prana, goed stroomt.

 


Een voorbeeld van de werking van een Chinese water klankschaal. Door het wrijven over het handvat ontstaat een diepe rustgevende toon die het water extreem doet trillen. Doe je dit met twee handen tegelijkertijd dan springt het water uiteindelijk als een fontein uit de schaal. De combinatie van de diepe ronkende toon en het opspatten van het water zijn heel rust gevend. 


Foto van de Longxi schalen buiten een Tempel in China waar mensen proberen de schalen te laten sproeien, een teken dat je energie goed stroomt.

Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water. Door deze Chinese fontein schaal kun je nu zichtbaar maken welke invloed dit geluid heeft op het water in ons lichaam, het water in ons lichaam trilt mee en je krijgt een soort van massage van het water in ons lichaam op cel niveau.Het geluid heeft een rustgevend effect op lichaam en geest en een rustige geest staat gelijk aan een goede gezondheid, vele onderzoeken hebben dit al bewezen (o.a. Anderson 1987; Murphy en Donovan 1997;) Een gezond orgaan vibreert met een eigen ritme en frequentie. Bij een ziekte aan een orgaan  is deze ritme en frequentie niet meer in balans. De trillingen van bijvoorbeeld klankschalen brengen de trillingen van het beschadigde orgaan terug in balans doordat het lichaam de originele frequentie en ritme kan herstellen, net zo als de ultrasone geluidsgolven van een fysiotherapeut. (Jansen 1992: 39)

Erwin Neher heeft in zijn onderzoeken al aangetoond via EEG dat hersenen in een normale staat beta golven uitstralen. Wanneer iemand mediteert dan zenden de hersenen alfa golven uit. Theta golven komen vrij in een toestand van half slaap en delta golven wanneer iemand diep slaapt.

Het diepere geluid van de grotere klankschalen, een gong of het Gamalan zenden alfa stralen uit, dezelfde straling die vrijkomen tijdens een meditatieve toestand van de hersenen. De cymbalen, de Tingsha’s of in mijn geval de Jhaal, of het hoge geluid van de Ghanta zenden daarentegen theta stralen uit, dezelfde stralen die in onze hersenen vrijkomen tijdens de half slaap. (Bummel-Smith 2008: 317)

De hersenen komen door de lage geluidsgolven van de grotere klankschalen in een meditatieve toestand en beginnen alfa golven te produceren. Dit is de verklaring voor de positieve effecten van deze geluidsgolven op ons lichaam en geest (Hardt 1994; Travis 2001). Deze meditatieve toestand van de geest leid tot: een verhoging van de pijngrens, verhoogde immuniteit, betere ontspanning van de spieren en dus ook bijvoorbeeld van de hartspier, lagere bloeddruk, verlaging van het cholesterol niveau, verbeterd cortisol niveau,  een grotere alertheid, depressie, verslaving, luchtweg aandoeningen, migraine, enz. enz. (Brummel-Smith 2008:311)

Maar ook spirituele waarnemingen, visualisaties, waarneming van goden en geesten, lineaire tijds verplaatsingen naar vorige levens, het uittreden van het lichaam of transcendente ego belevingen. (Ibid: 312)

De hersenen komen door de hogere geluidsgolven van de kleinere klankschalen, de cymbalen of de bel in een toestand waarbij ze theta golven gaan produceren, de golven die we aanmaken in een halfslaap, de droomwereld in de ochtend voordat we wakker worden. (Bummel-Smith 2008: 317) Niet voor niets word de Ghanta dus een spirituele bel genoemd waarbij het geluid van de bel de stem van God word genoemd in de Hindoeïstische en Boeddhistische wereld, bedoeld om spirits, goden op te roepen.

Het is dan ook niet vreemd dat tijdens het werken met de kleinere klankschalen mensen in een toestand van half slaap raken en dingen waarnemen… De Indonesische Ghanta verjaagd negatieve energieën en voed positieve energieDe Indonesische Kempul, gepolijst tot gouden spiegel voor het verjagen van negatieve energieën, eigen collectie. De gouden spiegel is een Boeddhistisch princiepe waarbij negatiene energieën worden verdreven waardoor Nirvana kan worden berijkt. De "spiegel" staat voor helderheid en zuiverheid van de geestesstroom of bewustzijn. Tevens helpt de "spiegel bij de diagnose en behandeling van ziektes.
De Pauw op de kempul, het voertuig van Sarasvati, de godin van rijkdom, wijsheid, wetenschap en kunst, staat voor geluk. De Pauw met de vele "ogen" in de staart beschermt tegen negatieve energieën en waakt via de ogen over de omgeving. De Pauw, het symbool van waakzaamheid, schoonheid, spiritualiteit en waardigheid!


eigen collectie oude klankschalen


De Ghanta heeft een extreem hoge langdurig geluid terwijl de Kempul een dieper ingetogener geluid geeft. Deze voorwerpen hebben bijde een ceremoniele functie.

De kempul en de Ghanta zijn ook heilige pusaka's. Deze voorwerpen zijn ook bezield met een Isi en voor de Ghanta en de Kempoel word ook geofferd. De Ghanta zorgt voor de hoge tonen en bevordend de aanmaak van theta golven die onze hersenen ook aanmaken in een halfslaap. De Kempul zorgt voor de aanmaak van Alfa golven, dezelfde golven die onze hersennen aanmaken wanneer ze in een meditatieve toestand zijn. 

In tegenstelling tot de Tibetaanse klankschalen die vallen onder de extroverte klankschalen met een haast electrische effect op het lichaam vallen de Indonesische Gongs zoals de Gong Ageng en de Gong Kempul onder de introverte of ook wel magnetische klankschalen en geven een veel ingetogener directer effect. Het voelt veel omvattender en rustgevender aan dan de extroverte klankschalen. Een Tibetaanse klankschaal voel je bijwijze van spreken in je gehele onderbuik terwijl de Indonesische Kempul veel lokaler werkt met een rustiger effect op je energie systeem.In algemene zin kan gesteld worden dat het luisteren naar Oosterse instrumenten met hun resonanties en over tonen ontspannend werken op mensen (Wigram et al 2002: 149)

__________________________________________________________________________________________De praktijk.
“wat kan ik voor je doen”

Bij klankschalen maak je dus gebruik van de trillingen van de schalen om energie banen en chakra punten weer in balans te krijgen. Belangrijk is dat de intentie en visualisatie groot deel uit maakt van klankschaal therapie. De intentie, het visualiseren, het sturen met gedachte, intuïtie  en het geloof in de werking zijn belangrijke bestanddelen van de klankschaal therapie. In principe kun je met twee schalen het hele lichaam terug in balans brengen. Ook een Ghanta of cymbaal gecombineerd met een klankschaal werkt goed. Je kunt de schaal op of langs het lichaam houden of bij gebruik van twee schalen een op het lichaam en een ernaast of twee op het lichaam als dan niet gevuld met warm water. De helende vibraties dringen dan nog dieper door in het lichaam.

Het werken met klankschalen is perfect te combineren na het uitvoeren van andere technieken zoals bijvoorbeeld  hotstone massage of  manupuctuur zoals het Japanse Reiki of het Indonesische Picit. Leg de warme stenen op vitale chakra punten en terwijl de hitte nog op het lichaam inwerkt komen de trillingen van de schalen dieper binnen. Ook na het Picit wanneer het lichaam nog na geniet van de manuele behandeling komen de trillingen van de klankschalen beter binnen.

Eerst wat veelgebruikte technieken.

-Je kunt de schaal op de vlakke palm van je hand houden, of met de toppen van de vingers vasthouden en dan tegen de schaal slaan met een stok of  met je knokkel of rondom de schaal strijken.

-Focus je gedachte op het gebied wat je wilt bereiken, lichamelijk, psychisch of spiritueel.

-De kleinere klankschalen met de hogere schellere tonen worden meestal gebruikt voor de psyche, terwijl de grotere schalen met de lagere diepere tonen meer gebruikt worden voor lichamelijke klachten.

-Grotere schalen kunnen gebruikt worden voor alle chakra punten

-Eigenlijk kun je een schaal op iedere plek van het lichaam plaatsen, je houd de schaal dan op de plek door een vinger in de schaal te zetten en tegen het lichaam te drukken.

-Laat de schaal goed uit trillen, de werking is dan dieper. Een veel gebruikt ritme is 3x slaan met een interval van 7 tellen tussen de slagen in en na de derde slag de schaal volledig te laten uit trillen.

-Wanneer je de schalen vult met warm water, tot ¼ van de schaal, is het belangrijk de schaal met 2 handen vast te houden en eerst door gedachte in te stralen. Dit is een belangrijk element van het helen omdat dat de intentie van de sessie versterkt.

-Het uitspreken van mantra’s versterkt de positieve energie tijdens het helen.
Het schoonmaken van de Aura of energetisch lichaam (duur ongeveer 10 minuten)

Het schoonmaken van de aura met een kleine klankschaal. (theta golven)

De te helen persoon kan hierbij staan zitten of liggen, naar wens.

Met een hoofdstreler worden eerst alle chakra's geopend zodat de Kundalini energie vrij kan stromen.Houd de schaal zo’n 2 meter van de persoon af ter hoogte van het derde oog en maak door middel van wrijving langs de schaal een zacht vibrerende toon. Breng de schaal dan ongeveer 30 cm van het hoofd af en draai de schaal met de klok mee rondom het hoofd en breng na het voltooien van de cirkel de schaal ongeveer 50 cm boven het hoofd tot dat de toon totaal verdwenen is. 

Je kunt hier ook een Cymbaal of Ghanta gebruiken.

Het schoonmaken van de aura met een grote klankschaal. (alfa golven)

Het hoofd word eerst gemasseerd met een streler.

De werking van een grote schaal is wat dieper maar een grote schaal is moeilijker te hanteren. Doe het zelfde als hierboven beschreven alleen strijk je niet langs de rand van de schaal maar sla je met een vilten hamer tegen de zijkant aan.

Het opschonen van de Chakra’s (duur ongeveer 10 minuten)

Hierbij kan de persoon weer staan, zitten of liggen al naargelang de behoefte.

Het is je intuïtie die hierbij de positie van de schaal bepaald.

Hierbij word het lichaam voorbewerkt met de Chinese water schaal.

Hierbij gebruik je een middelgrote schaal die je door middel van wrijven langs de rand van de schaal een zachte toon laat maken. De schaal is weer ongeveer 2 meter van de persoon vandaan en gaat dan weer tot 30 cm ter hoogte van het derde oog. Laat de schaal dan rustig naar beneden gaan langs alle chakra punten en stop dan bij de staartbeen chakra.

Wrijf dan opnieuw langs de schaal en ga dan de weg langs alle chakrapunten terug naar boven tot ongeveer 30cm boven het hoofd en wacht daar tot dat de toon totaal verdwenen is. Deze oefening duurt ongeveer 15 minuten.

Ook deze oefening kun je doen met een grotere schaal alleen sla je dan weer met een vilten hamer tegen de schaal i.p.v. strijken langs de schaal. 

 

Behandeling tegen slapeloosheid (duur ongeveer 15 minuten)

Voor deze behandeling moet de persoon op zijn rug liggen. Voor deze oefening heeft een grotere schaal de voorkeur. Het chanten van het woord Ohm versterkt de werking van de behandeling.

Hierbij word het lichaam voorbewerkt met de streler en daarna met de Chinese water schaal.

Houd de schaal ongeveer een meter van de persoon af en maak doormiddel van wrijven langs de schaal een diepe rustige toon. Breng de schaal dan ongeveer 10 cm boven het hoofd van de persoon ter hoogte van de aura, (dus niet voor het derde oog! ) totdat de schaal geen geluid meer maakt en wacht dan 30 seconden… Deze stilte is heel belangrijk bij deze sessie.

Breng de schaal dan weer een meter van de persoon af en maak weder om een strijkend geluid met de schaal en dan weer terug ongeveer 10cm van de kruin af.

 

Behandeling van schouder, nek of klachten aan de hoge rug (duur ongeveer 15 minuten)

Voor deze behandeling kan de persoon op een stoel of op de grond zitten. Gebruik een middel grote schaal en het liefst een met leer beklede slag stok

Het lichaam word eerst voorbewerkt met de streler en daarna met de Chinese water schaal.

Leg de klankschaal op de schouder en houd hem op zijn plaats door met de hand in de schaal met een vinger op het lichaam te drukken. Verplaats de schaal dan van de linker schouder naar de rechter schouder terwijl de een geluid produceert door middel van wrijven. Je mag ook rustig met een vilten slaghoutje op de schaal slaan als je deze techniek niet machtig bent.

 

Algemeen ontspannende en helende behandeling (duur ongeveer 30 minuten)

Het lichaam word eerst voorbewerkt doormiddel van Picit.

Hiervoor is het wel belangrijk de secundaire chakra’s te kennen.ebruik hiervoor 2 klankschalen. Voor de kleinere schaal gebruik je de met leer beklede strijkstok, voor de grotere de vilten slag stok. De behandeling duurt ongeveer een halfuur.

De behandeling bestaat uit vier delen. Als eerste behandel je de achterkant van het lichaam. Als tweede de zolen van de voeten en de handpalmen. Daarna de voorkant van het lichaam en als laatste de benen.

1-De persoon ligt nu op de buik op de grond of op een behandel tafel.

Leg de kleine klankschaal 10 cm boven de kruin en sla met een lerenslagstok 3x met een pauze van 7 seconden zachtjes op de kleine klankschaal. Pak dan direct de grote klankschaal in je hand en sla met de knokkel van je pink tegen de wand van de grote schaal op ongeveer 10 cm van het hoofd ter hoogte van het derde oog  en beweeg de klankschaal gedurende ongeveer 30 seconden van links naar rechts. Laat het geluid van de schaal na drie keer 30 seconden helemaal uitrollen en herhaal dit 3x.

Leg de grote schaal nu ter hoogte van de keelchakra op het lichaam, houd hem op de plaats door een hand in de schaal met een vinger de schaal op de plek te houden en sla dan eerst weer op de kleine schaal 3x met een interval van 7 seconden en dan op de klankschaal met een vilten slag stok, weer 3x met een interval van 30 seconden. Laat de schaal na de 3e maal weer helemaal uitklinken en herhaal ook dit 3x.

Leg de grote schaal nu ter hoogte van de hart chakra, sla dan eerst weer op de kleine schaal 3x met een interval van 7 seconden en daarna op de grote schaal 3 x 30 seconden en dat 3x

Daarna de grote schaal ter hoogte van de Plexus solaris, eerst sla je dan eerst weer op de kleine schaal 3x met een interval van 7 seconden, en dan weer 3x op de grote schaal met een interval van 30 seconden en ook nu weer na de derde keer helemaal laten uitrollen en dat ook weer 3x herhalen.

De navel, eerst weer op de kleine schaal 3x met een interval van 7 seconden en daarna de grote schaal 3 x 30 seconden en dat 3x

Het staartbeen, de kleine schaal 3x met een interval van 7 seconden en daarna de grote schaal 3 x 30 seconden en dat 3x

En als laatste op de knieholtes, eerst weer op de kleine schaal 3x met een interval van 7 seconden en daarna de grote schaal 3 x 30 seconden en dat 3x

2-De voetzolen en de hand palmen.

Buig de knie van de linker voet en leg de voet op een kussen. Zet de grote schaal op de voetzool en sla met een vilten slaghout 3 x met een interval van 30 seconden. Laat na de derde keer het geluid helemaal uitrollen en herhaal dit daarna, dus weer 3x 30 seconden. Daarna weer helemaal laten uitrollen en een derde keer 3x 30 seconden.

Neem daarna de rechtervoet en doe hetzelfde 3x met een interval van 30 seconden en dat 3x.

Daarna de linker hand, 3 x 30 seconden en dat 3x.

En als laatste de rechterhand 3 x 30 seconden en dat 3x

3- De voorkant van het lichaam

Laat de persoon zich nu omdraaien en leg de grote schaal nu 10cm van de kruin en sla met een vilten slaghout 3x op de grote schaal met een interval van 30 seconden.

Leg nu de kleine schaal op het derde oog en sla met een lederen slag stok zachtjes op de kleine schaal met een interval van 30 seconden en laat na de 3e slag het geluid helemaal wegebben. Herhaal dit 3x, dus ook 3 x 30 seconden en dat 3x

Daarna de leg je de schaal boven op de borst voor de keelchakra, maar let op, de schaal mag de kin niet raken. Eerst weer 3x op de grote schaal die nog steeds 10 cm boven de kruin ligt 3x met een interval van 7 seconden. Daarba op de kleine schaal ook dit weer 3 x 30 seconden, na de derde keer helemaal laten uitrollen en dat 3x

De hart chakra, Eerst weer 3x op de grote schaal die nog steeds 10 cm boven de kruin ligt  3x met een interval van 7 seconden. Daarna op de kleine schaal dit weer 3 x 30 seconden, na de derde keer helemaal laten uitrollen en dat 3x

Wissel nu de schalen en plaats de kleine schaal boven de kruin. De plexus solaris, eerst weer 3x op de kleine schaal die nu 10 cm boven de kruin ligt 3x met een interval van 7 seconden. En dan de grote schaal dit weer 3 x 30 seconden, na de derde keer helemaal laten uitrollen en dat 3x.

De Navel eerst weer 3x op de kleine schaal die nog steeds 10 cm boven de kruin ligt 3x met een interval van 7 seconden. Daarna direct op de grote schaal 3 x 30 seconden, na de derde keer helemaal laten uitrollen en dat 3x.

En dan de grote schaal op het schaambeen, eerst weer 3x op de kleine schaal die nog steeds 10 cm boven de kruin ligt 3x met een interval van 7 seconden waarna weer direct op de grote schaal 3 x 30 seconden, na de derde keer helemaal laten uitrollen en dat 3x.

4-De benen

Leg de grote schaal eerst op de linker heup, en sla met een vilten slaghout 3 x met een interval van 30 seconden. Laat na de derde keer het geluid helemaal uitrollen en herhaal dit daarna, dus weer 3x 30 seconden. Daarna weer helemaal laten uitrollen en een derde keer 3x 30 seconden.

Daarna de rechterheup, en sla met een vilten slaghout 3 x met een interval van 30 seconden. Laat na de derde keer het geluid helemaal uitrollen en herhaal dit daarna, dus weer 3x 30 seconden. Daarna weer helemaal laten uitrollen en een derde keer 3x 30 seconden.

Dan het boven been links, en sla met een vilten slaghout 3 x met een interval van 30 seconden. Laat na de derde keer het geluid helemaal uitrollen en herhaal dit daarna, dus weer 3x 30 seconden. Daarna weer helemaal laten uitrollen en een derde keer 3x 30 seconden. Gevolgd door her bovenbeen rechts, en sla met een vilten slaghout 3 x met een interval van 30 seconden. Laat na de derde keer het geluid helemaal uitrollen en herhaal dit daarna, dus weer 3x 30 seconden. Daarna weer helemaal laten uitrollen en een derde keer 3x 30 seconden.

Daarna op de linker knie,  sla met een vilten slaghout 3 x met een interval van 30 seconden. Laat na de derde keer het geluid helemaal uitrollen en herhaal dit daarna, dus weer 3x 30 seconden. Daarna weer helemaal laten uitrollen en een derde keer 3x 30 seconden.

En als laatste de rechter knie sla met een vilten slaghout 3 x met een interval van 30 seconden. Laat na de derde keer het geluid helemaal uitrollen en herhaal dit daarna, dus weer 3x 30 seconden. Daarna weer helemaal laten uitrollen en een derde keer 3x 30 seconden.…

Post Scriptum: Klank therapie is een alternatieve geneeswijze. Bij lichamelijke en geestelijke klachten moet altijd geprobeerd worden de oorzaak van de klachten, de bron, te vinden. De bron moet dan door een arts of psychiater behandeld worden. Meestal worden de symptomen bestreden met b.v. een aspirine wat ook erg goed werkt. Klanktherapie is hiervoor ook een heel goed alternatief. Net zo als het verbeteren van het natuurlijk gedrag van een lichaam om zich te herstellen. Alternatieve genezers zijn GEEN artsen, maar bieden een alternatief bij de bestrijding van pijn en het herstel van lichamelijke of geestelijke klachten. Verder is wel bewezen dat het rustgevende effect van klanktherapie de gezondheid verbeterd.


 

 

Bronvermelding van het eerste deel:

“Healing Sound: Contemporary Methods for Tibetan Singing Bowls”  door Katleen Humphries, Layola Marymount University. Vrij te downloaden van Internet!

https://digitalcommons.lmu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1030&context=ulra