Indonesische Spiritualiteit

Kembang meditatie en Yoga Silat


Kejawen Kembang Meditatie en Yoga Silat

De aanhangers van kejawen, de Javaanse traditie, zoeken naar evenwicht en het "ik". Daarbij staat gemoedsrust centraal. In de zoektocht naar innerlijke harmonie streven zij een metafysisch evenwicht in zichzelf na. Ook harmonie met het universum zijn belangrijke elementen.

Dit gebeurd door meditatie.


"In de praktijk sta ik om 4u op, om die tijd ben ik op mijn best, ga zitten in mijn meditatie ruimte en neem n 15 minuutjes voor mezelf. Ik  concentreer me op mijn ademhaling... Dan kijk ik de afgelopen 24 uur terug, te beginnen met het wakker worden tot nu, en dan kijk ik waar de knelpunten lagen,  en waar ik mijn ego teveel op de voorgrond had gesteld... Doel is om in harmonie met de omgeving en de cosmos te leven. 

Simpel gesteld, hard werken en goed zijn voor de mensen om je heen..."

De Javaanse traditie heeft zijn oorsprong in het animisme en de Vedische traditie van voor 200 n. C. uit zuid India.
De theoretische kennis is dan ook in hoofdpunten gelijk aan de andere Hinduistische en Boeddhistische tradities.

Meditaie en Yoga zijn beide dan ook terug te vinden in de Javaanse traditie.

Kejawen betekend de Javaanse traditie. Het belangrijkste symbool van het Kejawen is de Nawa Sanga, het Javaans spirituele kompas.
Omdat de Nawa Sanga er uitziet als een bloem word de Nawa Sangan ook wel de bloem genoemd; Flower Meditation....De Nawa Sanga, het Hindoe Boeddhistisch kompas wat de basisi is van het Javaanse spiritualiteit.

Belangrijk tijdens meditatie en Yoga is de ademhaling. Er word dan ook veel aandacht besteed aan de juiste ademhalings techniek.
In de ademhaling zit ook de levens energie, de Prana. De ademhaling moet rustig en vanuit de buik gebeuren. Niet vanuit de borst.
Eigenlijk geef je je hersens de opdracht om op je ademhaling te letten zodat de aandacht gefocust blijft...

Een goede oefening is het om een hand op je buik te houden en een hand op je borst. Op deze manier voel je of je ademhaalt met de borst of met de buik.De Javaanse traditie van meditatie heet de Flower meditation, de bloem meditatie.
Doel is:= Innerlijke rust en ballans in jezelf.


Voor dat je begint zijn er een paar warming up oefeningen die je doorloopt.

Makkelijk is om iederkeer de zelfde routine te doorlopen. Je begint bij de voeten en werkt zo rustig omhoog tot je hoofd. Dit is niet alleen om jezelf lichamelijk voor te bereiden, maar ook geestelijk!

Als eerste ontspanning van de voeten.Daarna de heupenHet hoofd
De verschillende meditatie houdingen


De lage Mudra en de hoge Mudra. De lage mudra is eigenlijk een lotus, terwijl de hoge mudra met de duimen op het derde oog een ontvangende mudra is van de cosmische energie.__________________________________________________________________________________________________________


Yoga Silat.

Yoga Silat is de Javaanse Yoga vorm die theroretisch de zelfde achtergrond heeft als het Yoga wat nu uit India komt en het Tai Chi wat uit China komt.

Zo is het Yoga in Nederland pas in de 40er jaren geïntrodiseerd terwijl er in Nederlands Indië al in het Nederlands geschreven yoga boeken zijn uit 1907.Het boek is hier vrij te lezen en te downloaden. Het oudste Nederlandstailge boek over Yoga

https://mega.nz/#F!TKIzgQyA!PfeejHIb82emJ6qDCY8PQA!GXgwkKLS

De Yoga traditie gaat eeuwen terug en word naast bewegingsvorm ook gebruikt om de geestelijke en lichamelijke gezondheid te vergroten door ademhalings en bewegings oefeningen.


Mooie oude gravure met in het midden duidelijk het chakra systeem.

Vele bewegingen dragen ook de naam van de vorm zoals bijvoorbeeld de boog houding, de Danurasana.Of de gedraaide zit houding, arda Matsyendrasana
Deze bewegingen kunnen vloeiend of in rust worden uitgevoerd. De verschillende systemen worden onderverdeeld in een tiental stylen.

Het Yoga Silat is de Indonesische vorm.
https://www.youtube.com/watch?v=KaL8ZN0Xe8ADe eerste oefening is een ademhalings oefenning om tot rust te komen en het hier en nu ff los te laten. Gelet word op de buik ademhaling.


Dan de lage mudra, geestelijke rust waarna de warming up begint.

De warming up dient om het lichaam en de geest klaar te maken voor de belasting


We beginnen altijd eerst met het losdraaien van de voeten en de enkles. Daarna worden de bovenbenen omhoog en omlaag gedrukt.


Dan het hoofd rustig los draaien.


De triceps oprekken.


De armen en de schouders losmaken


De schouders optrekken en ontspanen

Dan de benen oprekken, de hamstrings, de quadriceps, de kuiten.

Dan de oefeningen!


de lotus in bloei


De lotus opent zich...


De schorpioen.


De Cobra


Staande Lotus


Gedraaide hand mudra
Mijn lieve dochters Yanou en Marceline

____________________________________________________________________________________________________________


Tijdens Yoga en meditatie worden de handen in een bepaalde houding gehouden om de energie een bepaalde richting uit te sturen.
Deze houdingen van de handen heten Mudra's.
Als je goed kijkt naar de "Boeddha" beelden dan zie je dat die ook in een bepaalde houding staan.


Mijn eigen Boeddha, gekregen van de collega's van Jongerenhuis Hoenderloo. Als je let op de handen dan zie je dat die in een bepaalde houding staat. De stand van de rechterhand heet de Gyan Mudra, met duidelijk de cirkel tussen duim en wijsvinger, symbool van het Boeddhistisch rad, de cirkel van het leven.
De totale houding heet de Vitarka mudra en komt uit de leer fase van Boeddha. Hij staat voor de kennis van Boeddha.

Hoe werken de Mudra's?

In je hand en onder je voeten zit een energetische kaart van je gehele lichaam. Door deze energie banen met elkaar in verbinding te brengen veranderd de energie stroming van je lichaam.


De Mandala mudra door Marceline en Yanou

Door de energie banen te sturen aan de hand van de positie van de hand, krijg je een effect wat je kunt onderverdelen in de spirituele mudra's en de mudra's voor gezondheid.Deze mudra's kunnen ook weer in verbinding staan met de chakra's in ons lichaamHieronder volgen wat mugra's met hun betekenissen:

___________________________________________________________________________________________________________________________


Autogene training

Autogene training zijn oefeningen die een extreme geestelijke en lichamelijke ontspanning geven, oorspronkelijk ontstaan in China en een 100 tal jaren geleden in Europa geïntroduceerd via de Duitse dokter Schultz. Via een 6 tal oefeningen krijg je controle over je autonome deel van de lichaam, het deel wat normaal gesproken automatisch plaatsvind.De Aziatische volgorde van oefeningen is:
1 Rustig ademhalen.
2 Je arm word zwaar.
3 Je arm word warm.
4 Je buik is warm.
5 Je hart klopt rustig.
6 Je hoofd is koel.